Hoe zorgverzekeringen vergelijken?

Hoe zorgverzekeringen vergelijken?

oktober 17, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Het eind van het jaar staat voor de deur, wat betekent dat de tijd van overstappen is aangebroken. Van energieleverancier tot zorgverzekeraar: het is verstandig om ieder jaar over te stappen. Maar waarom zou je dat eigenlijk moeten doen? En hoe vergelijk je de verschillende zorgverzekeringen om erachter te komen wat het best bij jou past?

Waarom is overstappen van zorgverzekering verstandig?

Er zijn verschillende redenen waarom je eigenlijk ieder jaar een andere zorgverzekering zou moeten afsluiten. Allereerst bespaar je jaarlijks tot wel honderden euro’s als je overstapt van zorgverzekering. Door de stijging van premies ben je daarom ongetwijfeld meer geld kwijt als je bij je huidige zorgverzekeraar blijft dan als je overstapt. Zo bespaar je maandelijks veel geld, en dit kan op jaarbasis nog wel eens oplopen tot wel honderden euro’s. Daarnaast krijg je bij een nieuwe verzekeraar vaak een fijne welkomst-, overstap- of collectiviteitskorting. Ook dat is natuurlijk fijn voor de portemonnee.

Een andere reden om over te stappen is dat je zo je eigen risico kunt aanpassen. Ook kun je aanvullende zorgverzekeringen opzeggen of juist aanvragen. Het overstappen van zorgverzekering zorgt er dus niet alleen voor dat je flink geld kunt besparen, ook kun je door het vergelijken en overstappen kiezen voor een (aanvullende) zorgverzekering die beter bij jouw (financiƫle) situatie past.

Wanneer kan je overstappen?

Van half november tot 1 januari is het mogelijk om over te stappen. In november worden namelijk de nieuwe premies bekendgemaakt en kun je gaan oriƫnteren en vergelijken. Daarnaast is het ook mogelijk om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten als je net 18 bent geworden, je nog niet verzekerd bent, je vanuit het buitenland terug naar Nederland immigreert, je zorgverzekeraar niet meer bestaat, je gaat scheiden, in militaire dienst gaat of de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar gewijzigd worden.

Veel verzekeraars bieden je bovendien een overstapservice. Dit houdt in dat als je in de periode tussen november en eind december een nieuwe zorgverzekering afsluit, dat je oude verzekering per 1 januari voor je wordt opgezegd. Op die manier lopen je oude en nieuwe zorgverzekering vloeiend in elkaar over.

Vergelijken

Wil je graag overstappen, maar heb je geen idee bij welke verzekeraar jij het best terecht kunt? Dan is het verstandig om goed alle opties te overwegen en vergelijken. Dit klinkt als een hele klus, maar het kan best eenvoudig zijn. Online heb je namelijk veel websites die jou een handje helpen bij het vergelijken van zorgverzekeraars.

Voer je geboortedatum en geslacht in, en geef aan wat jouw wensen zijn. Wat wil je graag gedekt hebben? Heb je een bril? Of ben je zwanger? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Zo krijg je snel en overzichtelijk een overzicht met opties die voor jou voordelig kunnen zijn. Kijk hierbij naar je eigen risico, maandelijkse premie en de voorwaarden die horen bij de desbetreffende verzekeraar.

Ben je overgestapt maar merk je al snel dat je niet tevreden bent? Dan heb je 14 dagen bedenktijd om je aanmelding kosteloos te annuleren.