Welke trap past het beste bij jouw huis?

Welke trap past het beste bij jouw huis?

november 23, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Waarschijnlijk besteed je helemaal niet zoveel aandacht aan je trap. Je gebruikt hem om van verdieping naar verdieping te komen en daar blijft het bij. Misschien dat we hem af en toe wat aanpassen met een veiligheidshekje of wat trapmaantjes, maar daar houdt het vaak wel mee op. Toch is het best een goed idee om eens te kijken wat voor soort trap je hebt en of je deze niet wil vervangen. Het aanpassen van een trap kan zijn vanwege veiligheid, het kan de ruimte een totaal andere look geven, maar het kan een ruimte ook een stuk opener maken.

Een open of een dichte trap

De eerste keus die je moet maken bij het aanschaffen van een nieuwe trap, is of je de trap open of dicht wil hebben. Hiermee wordt bedoeld, of je treden aan elkaar vastzitten, of dat je door je treden heen kan kijken/je voet er doorheen kan steken. Een open trap geeft een heel ruimtelijk effect. Er zijn geen verticale planken (ook wel stootborden) aanwezig, waardoor de trap zelf minder opvalt. Een dichte trap is de meest voorkomende soort trap in Nederland en heeft als voorbeeld dat de ruimte optimaal benut wordt. Er kan namelijk heel eenvoudig een kast onder de trap worden gemaakt. Daarnaast behoud het ook meer warmte vast en isoleert het beter. Echter is een dichte trap wel prominent aanwezig in de ruimte.

De wenteltrap

Ook deze trap zal erg bekend klinken. Een wenteltrap gaat via een draai omhoog. Een wenteltrap neemt redelijk veel ruimte in beslag, waar dus zeker rekening mee moet worden gehouden. Vooral in een grote ruimte komt een wenteltrap goed tot zijn recht. Ook is er de mogelijkheid om een wenteltrap geheel naar smaak te laten maken, omdat er een combinatie is van verschillende materialen.

Vlieringtrap

Heb je een zolder of bovenkamer en wil je ruimte besparen? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een vlieringtrap. Dit is een opvouwbare en uitschuifbare trap. De trap is ingeklapt totdat je aan een touwtje trekt en de trap naar beneden haalt en hiermee gelijk de ruimte opent waar je heen wilt. Een vlieringtrap kan uit één, twee of drie delen bestaan.

De veiligheid van een trap

Zoals eerder beschreven, komt het regelmatig voor dat er trapmaantjes op een trap worden geplaatst. Dit kan zijn omdat iemand schade wil beperken aan de trap, maar vaak wordt het ook gedaan vanwege de antislip en daardoor veiligheid. Wil je helemaal zorgen dat je nooit meer uitglijd? Neem dan een trap van antislip materiaal. Vooral als je kinderen in huis hebt is dit een ideale oplossing. Natuurlijk kan er bij veiligheid ook gedacht worden aan brandtrappen als nooduitgang.