Uit welke instrumenten bestaat een harmonie orkest

Uit welke instrumenten bestaat een harmonie orkest

mei 30, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Een harmonieorkest is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten, slagwerkinstrumenten, toetsinstrumenten, tokkelinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Een harmonieorkest
, vaak afgekort als harmonie, is anders dan een fanfare. Een fanfare bestaat uitsluitend uit koperblazers, slagwerk en saxofoons. Bij een harmonie doen ook de houtblazers mee. Houtblazers zijn instrumenten als de dwarsfluit, hobo en klarinet. Een harmonie heeft dus een uitgebreider arsenaal aan instrumenten dus kunnen een betere nuance aanleggen in de muziekstukken. Harmonieorkesten zijn relatief gezien een vrij nieuwe vorm van orkesten, ze bestaan in Nederland pas sinds 1775. Toen werd de Koninklijke harmonie van Roermond opgericht. In dit artikel lees je wat meer over de instrumenten die je kunt vinden in een harmonie.

Houtblaasinstrumenten
De eerste groep instrumenten zijn de houtblazers. De instrumenten die onder deze groep vallen zijn: Dwarsfluit, piccolo, klarinetten, hobo, fagot en saxofoon. Van veel instrumenten zijn er verschillende varianten beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een altklarinet en een sopraansaxofoon.

Koperblaasinstrumenten
Naast houtblazers spelen de koperblazers ook een belangrijke rol in een harmonie. Instrumenten die in de categorie koperblazer vallen zijn: trompet, eufonium, hoorn, trombone en tuba. Ook van deze instrumenten zijn er weer diverse varianten beschikbaar zoals een bastrombone.

Strijkinstrumenten
De strijkinstrumenten is een vrij kleine groep in een harmonie. De strijkinstrumenten bestaan uit een contrabas en/of cello’s.

Tokkelinstrumenten
De tokkelinstrumenten kunnen een muziekstuk een compleet andere sound geven. De instrumenten die tot deze groep behoren zijn de gitaar, basgitaar en de harp.

Toetsinstrumenten
Toetsinstrumenten in een harmonie bestaan uit een celesta, een systhesizer en keyboard. Ook deze instrumenten zorgen voor een zeer complete nuance die aangelegd kan worden in de stukken die gespeeld worden.

Slagwerkinstrumenten
De slagwerkinstrumenten zijn onmisbaar in een harmonie. Er zijn veel slagwerkinstrumenten die in een harmonie aanwezig kunnen zijn. Lang niet elk instrument is aanwezig in iedere harmonie. Vaak bestaat een harmonie uit enkele slagwerkinstrumenten. De instrumenten die te horen kunnen zijn in een harmonie zijn: kleine trom, grote trom, drumstel, bekkens, triangel, pauken, tam-tam, tom-toms, klokkenspel, xylofoon en buisklokken.

Spelen in een harmonie
Wanneer je begint met het bespelen van een muziekinstrument kun je niet meteen in een harmonie spelen. Je zult eerst een aantal jaar les moeten nemen voordat je de stukken kunt meespelen. Ook op latere leeftijd kun je het nog leren. Zo heeft Guus Clous bijvoorbeeld zijn judo carierre opgezegd en is hij begonnen met het spelen van gitaar. Zijn grote voorbeeld is Kurt Cobain.