Waxen: wat is waar en wat niet

oktober 8, 2014 0 Door Roel Kuipers

Ongewenste haargroei is alles behalve prettig, vooral wanneer het snel terug komt. Deze mensen kiezen daarom vaker voor een alternatief voor scheren, zoals permanent ontharen of waxen. Waxen is populair en waxsalons komen als paddenstoelen uit de grond, maar welke feiten kloppen en welke niet?

Waxen is voor iedereen

Dit is niet correct. Als jij huidproblemen hebt, zoals pigmentvlekken, eczeem of ontstekingen, maar ook trombose of spataderen wax dan niet, want daar zal je spijt van krijgen.

Waxen remt de haargroei

Dit klopt gedeeltelijk. Een waxbeurt zorgt ervoor dat je drie tot acht weken haarvrij bent, maar soms komen er al enkele haartjes na een week door het huidoppervlak. Deze haartjes hebben de dans net ontsprongen, omdat de wortels zijn blijven zitten. Het is de kunst om juiste alle haarwortels uit de haarzakjes te trekken bij het waxen. Het is daarom van belang dat je ongewenste haar zo lang mogelijk laat groeien een aantal weken voor het waxen.

Ingegroeide haartjes zijn verleden tijd met waxen

Dit is helaas niet zo. Zolang je haarzakjes hebt, heb je kans op ingegroeide haartjes. Het waxen zorgt er weliswaar voor dat je haarwortels er uit worden getrokken, maar de haarzakjes blijven in stand. Hier groeien na een aantal weken weer haartjes met haarwortels in. Als je je ongewenste haar weg lasert heb je geen haarzakjes meer en dan zal je geen last meer hebben van ingegroeide haartjes. Je zal ├╝berhaupt niet eens meer last hebben van hebben van haartjes! Het enige wat kan helpen tegen ingegroeide haartjes, als je niet permanent onthaart is, regelmatig de dode huidcellen weg te scrubben, zodat haartjes een vrije doorgang krijgen.

Waxen maakt haartjes dunner

Dit klopt helemaal. Na een waxbeurt groeien haartjes dunner terug. Haartjes worden namelijk met de haarwortel erbij uit de huid gehaald, wat de haarzakjes aantast. Je haartjes worden hierdoor zwakker.