Wat wordt bedoeld met hart- en vaatziekten?

januari 26, 2015 0 Door MMichael

Een samengevoegde titel voor verschillende aandoeningen aan het hart of in de bloedvaten is hart- en vaatziekten. Een prominente oorzaak van overlijden onder Nederlanders zijn hart- en vaatziekten. Binnen de samengevoegde titel zijn verschillende aandoeningen te onderscheiden. Het hart kan toegetakeld raken door zuurstofgebrek in één van de hartvaten.

Hoe ontstaat een infarct?
Er kunnen losgeschoten bloedstolsels ophopen in de kransslagaderen. Wanneer deze de kransslagaderen afsnijden kan de hartspier niet meer goed functioneren en ontstaat het infarct. Bij afsluiting van een bloedvat in of naar de hersenen kan een beroerte optreden. Tevens kan er sprake zijn van aangeboren hartafwijkingen door gaten tussen de hartboezem.

Oorzaken van hart- en vaatziekten
Ongezonde voeding, roken en weinig beweging zijn de mogelijke veroorzakers van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatklachten kunnen beginnen door het afzetten van vet aan de wand van de vaat. Een persoon die een gezonde levensstijl heeft veel minder kans op hart- en vaatziekten.

Wat is een aneurysma?
Er is sprake van hartfalen als het pompen van het hart verminderd. Wanneer een ader plaatselijk is verwijd dan is er sprake van een aneurysma. De slagader kan een ruptuur vertonen waardoor een persoon kan overlijden. Het is ook mogelijk dat het gaat om andere hart- en vaataandoeningen zoals een slagadervernauwing in de hals.