Wat te doen als je kind ziek wordt?

december 10, 2014 0 Door MMichael

We hebben enkele ziektes die enkel als kinderziekte worden gezien. Een voorbeeld hiervan is de 5e ziekte. Vrijwel alle Nederlanders hebben een inenting gehad voor de meeste kinderziekten. Voor waterpokken ben je bijvoorbeeld heb je geen inenting gehad maar dat is geen probleem want we zien geen gevaar voor kinderen in een normale situatie. Je hebt ook kinderziektes waarvoor je inentingen hebt gehad maar op oudere leeftijd toch problemen met kunt krijgen zoals de valse kroep. Een huiduitslag is hoeft niet het gevolg te zijn van een kinderziekte. Het kan ook om een allergie gaan.

Kinderziekten die gepaard gaan met vlekken zijn: vijfde ziekte, zesde ziekte, waterpokken, mazelen, roodvonk en rode hond.

Een belletje naar de eigen arts is normaliter voldoende. Het is van belang dat je let op de opvallende signalen. Alarmbellen moeten gaan rinkelen bij veel signalen. Een kind kan gewoon niet wakker te maken zijn. Dat jouw kindje vocht toegediend krijgt is te allen tijde van belang. Wees er zeker van dat belangrijke nummers op een makkelijke plaats te vinden zijn.

Wat kun je het beste doen?
In paniek kun je doorgaans niet helder dingen overdenken. Daarom moet je het makkelijk hebben om het welzijn van het kind voorop te stellen. Iedereen wordt op de hoogte gesteld door een overheidsinstelling indien er nieuws van belang komt omtrent kinderziektes. De veiligheid van een kind wordt meer dan eens verwaarloosd in andere landen maar niet in Nederland. Bijna alle kinderen in Nederland zijn tegen rode hond en mazelen inge├źnt (de BMR-prik).

Neem contact op met de huisarts in deze gevallen:
als het kind jonger is dan 3 maanden en koorts krijgt
als je denkt dat het om roodvonk gaat
tijdens een zwangerschap in contact komen met een kind met een vlekken kinderziekte

Zijn er andere symptomen waar je je toch zorgen om maakt? waarover u zich zorgen maakt? Neem contact op met de huisarts.

 

Kijk ook eens op Medische informatie