Wat mag een incassobureau wel of niet?

Wat mag een incassobureau wel of niet?

april 25, 2017 0 Door Joyce Bouwman

We hebben allemaal wel eens een vervelende brief gekregen van een incassobureau. U heeft een rekening over het hoofd gezien en nu ligt er een dreigende brief op de mat. De meeste incassobureaus komen heel dreigend over en dreigen met enorme verhogingen. De grote vraag is, mag dit eigenlijk wel? Wij gaan op een rijtje zetten wat incassobureaus mogen en wat absoluut niet. Zodat u zich beter kunt wapenen tegen incassobureaus die zich niet helemaal aan de regels houden.

U moet altijd eerst een aanmaning krijgen waar duidelijk in staat, dat als u niet betaalt binnen 14 dagen er incassokosten worden gerekend. Ook is het mogelijk dat er op de openstaande som rente wordt toegepast, let hier dus even op tussen de kleine regeltjes door. Deze brief kan trouwens door het bedrijf gestuurd worden of door een incassobureau.

Incasso betalen of niet?

Ga in eerste instantie na of de incassokosten wel kloppen. Als dit het geval is doet u er gaat aan om de kosten gewoon te betalen. De meeste incassobureaus willen graag dat je betaalt en zullen dus vaak tegemoet komen in de regeling die jij voorstelt. Maar wat nou als u niet reageert op de aanmaning? Wat zijn dan de rechten van een incassobureau. Een incassobureau heeft eigenlijk niet veel meer rechten dan de schuldeiser zelf. Buiten mailen, bellen en brieven sturen kan een incassobureau niet veel meer doen dan de schuldeiser zelf. Wel zal een bureau dreigende taal uitslaan en het bureau mag incassokosten rekenen, deze is wel wettelijk bepaald, waar u tenminste 40 euro voor betaalt.

Nep dagvaardingen

Wat absoluut niet mag is nep dagvaardingen sturen als incassobureau. Zij willen er voor zorgen dat de klant kosten wat het kost betaalt, en zet de klant hiermee flink onder druk om hen alsnog te laten betalen. Al moet u het bedrag gewoon betalen mag een incassobureau niet zomaar voor rechter spelen. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding uitbrengen en een incassobureau zeker niet. Omdat de bureaus vaak dwingende methodes hanteren en u zich heel erg bedreigd kan voelen, is er een plek waar u terecht kan met uw klachten. Als het bureau aangesloten is bij de NVI kunt u daar uw klacht uitbrengen. Als dit niet het geval is kunt u zich beroepen op uw rechtsbijstandverzekering. Als u het niet eens bent met de betaling of u vindt iets onterecht kunt u daar ook altijd terecht.