Waar komt het kerstpakket vandaan?

Waar komt het kerstpakket vandaan?

april 10, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Rond de kerstdagen verheugen we ons niet alleen op die extra vrije dagen om met familie door te brengen, maar ook op het kerstpakket dat je van je werk mee krijgt. Vaak bestaat een kerstpakket uit lekkere hapjes en drankjes. Deze kun je dan gebruiken om eens lekker luxe te genieten. In de meeste gevallen zit er ook een accessoire bij. Denk aan een schotel, servies, een keukenapparaat of een fondue setje. Ondanks dat het voor ons heel normaal lijkt, is het niet zomaar ontstaan.

De geschiedenis van het kerstpakket

Om het ontstaan van het kerstpakket te achterhalen, moeten we terug naar het begin van de 19e eeuw. Voedsel was in deze tijd in de wintermaanden niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Inwoners van het platteland gingen langs boerderijen, om elkaar een goed kerstfeest te wensen. Als dank hiervoor, kregen zij van de boeren een presentje. In de meeste gevallen was dit in de vorm van krentenbrood met amandelspijs en chocolademelk.
Ook het personeel van de boer werd beloond. Zo kregen ze op tweede kerstdag vrij om bij familie het kerstfeest te vieren. En ze gingen niet met lege handen naar huis! Ze kregen dan een mand mee met allemaal lekkere en nuttige dingen voor de gehele familie. Op die manier konden ze met zijn allen genieten en het extra feestelijk maken. Het past ook heel goed bij de kerstgedachten van elkaar helpen en waarderen.

Van toen naar nu

Het gebruik van de boeren werd op een gegeven moment ook overgenomen door andere werkgevers. Het is namelijk een goede manier om je werknemers te bedanken voor hun inzet. Wel zie je dat werkgevers steeds vaker een extern bedrijf inhuren om een pakket samen te stellen. Ook zie je een verschuiving in de inhoud van de kerstpakketten. Zo worden er steeds vaker presentjes in een pakket gedaan. Daarnaast zijn er tegenwoordig een hele hoop thema pakketten, of pakketten die je zelfs helemaal zelf kunt laten samenstellen door een extern bedrijf. Zo krijgen je werknemers altijd een pakket die ook bij de normen en waarden van het bedrijf passen. Als je een biologisch bedrijf hebt, geen je de werknemers natuurlijk ook liever een organisch pakket, om zo je doelstellingen dichter bij jezelf te houden. En misschien werk je wel in een bedrijf van typisch veel mannen. Dan kan er bijvoorbeeld een bierpakket gegeven worden. Zo is er voor alles wel iets te bedenken.

Je werknemer laten kiezen

Is er teveel keuze en zijn er te veel verschillende mensen in je bedrijf, dat 1 soort pakket het niet dekt? Dan is er ook een concept ontstaan waarbij de medewerkers zelf mogen kiezen. Ze krijgen dan een bon mee en kunnen online voor een bepaalde waarde aan geschenken bestellen.