Wat is een keelontsteking?

december 10, 2014 0 Door MMichael

Faryngitis is de medische naam voor een ontstoken keel. Klachten hebben van een ontstoken keel is niet prettig en zorgt voor veel pijnlijke momenten. Pijn bij slikken en hoestbuien zijn voornamelijk de klachten van een ontstoken keel. Koorts is ook vaak aanwezig. De ontstoken keel bestaat vaak niet voor een lange periode. Antibiotica is normaal gesproken niet benodigd. Keelontsteking is hiernaast één van de symptomen van de ziekte van Pfeiffer.

Oorzaak van een keelontsteking
De oorzaak van een keelontsteking is vaak een viraal virus. Het gaat meestal om één van vele verkoudheid virussen en in sommige gevallen gaat het om het epstein-barrvirus. Dit is het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Een keelontsteking is besmettelijk doordat het door een viraal virus veroorzaakt wordt.

Wat kun je er tegen doen?
Water nemen is verstandig om de pijn te verminderen. Heb je klachten van een verstopte neus dan is het verstandig neusdruppels te gebruiken. Je ontlast hiermee je keel en je kunt zo makkelijker de week klachten door komen. Een ontstoken keel ontdek je door keelpijn samen met koorts, slikklachten of een abces rond keelamandelen. Merk je dat je pijnlijke klieren in de hals? Dan is de kans groot dat je een ontstoken keel hebt. Bij kinderen komt ook pijn in de buik of hoofdpijn voor. Een ontstoken keel is over te dragen op andere mensen.

Het houdt in dat je je partner het beste niet kunt kussen. Een kans om de keelontsteking op te lopen komt dan voor. De ontstoken keel komt normaal gesproken voort uit een bacteriële besmetting. Je moet dan goed opletten voor de hoestbuien. Het vocht dat vrijkomt is erg makkelijk over te dragen.

Symptomen van een keelontsteking zijn de volgende:
opgezette en gevoelige lymfeklieren in de hals
koorts
hoesten
verlaagde weerstand
keelpijn
pijn bij het slikken
witgele stippen op de amandelen