Waarom zijn groenten en fruit zo belangrijk?

september 27, 2014 0 Door rowvdb1973

Het eten van groenten fruit helpt je lichaam gezond te houden. Wie veel groenten en fruit eet, verkleint onder andere het risico op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Daarnaast zijn groenten en fruit rijk aan vezels, die zorgen voor een goede darmflora en helpen om op een gezond lichaamsgewicht te blijven.

Hoeveel groenten dienen we per dag te eten?

De Nederlandse norm voor de hoeveelheid groenten die we dienen te eten is 2 ons per dag. Dit advies is opgesteld door de gezondheidsraad. Daarbij is het belangrijk om zoveel als mogelijk de groenten te variëren, waarbij het niet uitmaakt of u verse groenten eet, groenten uit blik of diepvriesvarianten. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid haalt slechts 5% van alle mannen en vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet slechts 1% (!) de aanbevolen hoeveelheid groente, voor 2- en 3-jarigen ligt dit percentage op 20%. Handig om te weten is dat een opscheplepel groente zo’n 50 gram is, dus 4 opscheplepels aan groenten is in de meeste gevallen genoeg.

Hoeveel fruit dienen we per dag te eten?

De gezondheidsraad adviseert om per dag minimaal 2 stuks fruit te eten, waarbij het advies luidt om niet meer dan de helft van deze hoeveelheid aan fruit te vervangen voor (bewerkte) vruchtensap. 2 stuks fruit is ongeveer 250 gram. In geval van middelgroot fruit zoals kiwi’s of mandarijnen, heb je er meer van nodig om aan de dagelijkse norm te komen. 2 mandarijnen wegen samen ongeveer 125 gram, dus zou je 4 mandarijnen per dag moeten eten om de dagelijkse norm te behalen. Beter is uiteraard een afwisseling van bijvoorbeeld 2 mandarijnen en 2 kiwi’s.

Met de sapcentrifuge krijg je genoeg groenten en fruit binnen

Door middel van het gebruik van een sapcentrifuge wordt het een stuk eenvoudiger om aan de dagelijkse hoeveelheid aan groenten en fruit te komen. Zelfs de harde soorten groenten en fruit kunnen met gemak verwerkt worden. De sapcentrifuge haalt simpelweg het sap uit fruit en groenten, waardoor u heerlijke appelsap, tomatensap, wortelsap, perensap en vele andere sappen kunt maken. Daarnaast kunt u groenten en/of fruit combineren, waardoor u veelal een extra lekker en gezond resultaat krijgt. De sapcentrifuge is dus een ideale oplossing om een de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van groenten en fruit te komen. Geen zwaar op de maagliggende maaltijd, maar een eenvoudige manier om snel een lekkere gezonde sap te drinken!

Kinderen vinden sapjes heerlijk

Een sapcentrifuge biedt het gemak om ook uw kind de juiste hoeveelheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Veel kinderen vinden sapjes heerlijk, en vinden het daarnaast leuk om samen met u de sap klaar te maken. Waar kinderen veelal een vies gezicht trekken wanneer u ze bepaalde soorten groenten op hun bord voorschotelt, kunt u met de toevoeging van wat zoet fruit of anderszins een uiterst gezonde maar ook lekkere sap geven. En wie wil nou niet dat zijn of haar kind genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt?