‘Vis eten is goed voor de mentale gezondheid’

september 29, 2014 0 Door Blogbeheer

Hoewel het zeer gezond is om wekelijks vis te eten, zijn er nog veel huishoudens die (bijna) nooit vis op tafel serveren. Het heeft een heel andere smaak dan vlees en daardoor lusten zowel veel volwassenen als kinderen dit voedingsmiddel niet. Toch zou je moeten proberen om elke week één of twee keer vis te eten omdat het vele voordelen met zich mee brengt, aldus verschillende onderzoeken.

Onderzoekers aan de University of Pittsburgh School of Medicine hebben namelijk ontdekt dat het een keer per week eten van gebakken of gegrilde vis goed is voor de hersenfuncties. Hierbij maakt het niet uit hoeveel omega-3 vetzuren er in de vis zitten. Het maakt dus niet uit welke vissoort je neemt, maar wel hoe de visrecepten bereid worden. (Gebakken of gegrild dus)

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het geheugen. Zo werd eerder aangetoond dat veranderingen in leefstijl zoals stoppen met roken, minder overgewicht en extra bewegen kunnen leiden tot minder problemen met het geheugen. Ook omega-3 vetzuren die onder meer uit zaden, noten en vis gehaald kunnen worden, zouden bijdragen aan een verbeterde mentale gezondheid.

Positief effecten van gebakken en gegrilde vis

James Becker, onderzoeker aan de universiteit, legt uit dat mensen die op regelmatige basis gegrilde of gebakken vis eten minder problemen hebben met het geheugen. Er werden namelijk grotere hersenvolumes gezien in gebieden die zorgen voor cognitie en geheugen. Wel merkt hij op dat het minder invloed heeft als je gefrituurde vis eet.

“Helaas vonden we geen verband tussen de hoeveelheid omega-3 vetzuren en de veranderingen die in de hersenen optraden. Dat kan betekenen dat er verschillende aspecten de mentale gezondheid beïnvloeden. Het eten van vis is daar maar een factor van.” Om deze conclusies te trekken hebben de onderzoekers binnen tien jaar naar gegevens van 260 proefpersonen gekeken.