Waarom is zonwering zo belangrijk?

Waarom is zonwering zo belangrijk?

maart 16, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Zonwering in je woning of in je werkomgeving wordt vaak onderschat. Daarnaast is het vaak niet meer dan logisch om iets van zonwering aanwezig te hebben. Toch wordt hier vaak niet goed over nagedacht en wordt er maar wat geplaatst. Zonwering is van groot belang en door de juiste zonwering is er vaak een optimaal werk- en leefklimaat. Dit wordt vaak vergeten. Lees hier meer over waarom zonwering zo belangrijk is voor in je ruimte.

Mens-rendement model
Vooral op de werkvloer is goede zonwering van groot belang. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor het belang van de werkgever. Ergonom Paul Settles heeft hier een model bij opgesteld, namelijk het mens-rendement model. In dit model wordt er een verband weergegeven tussen drie belangrijke aspecten: ambiance/emotie, comfort/veiligheid en functionaliteit. Deze drie aspecten spelen een belangrijke rol voor een prettige werkomgeving.
Ambiance/emotie: Hierbij gaat het erom dat een persoon zich goed voelt in de omgeving. Goede doorzicht naar buiten is bij dit aspect belangrijk
Comfort/veiligheid: Het is belangrijk dat iemand zich veilig en comfortabel voelt op zijn of haar werkplek. Hier moet bijvoorbeeld gedacht worden aan de brandveiligheid.
Functionaliteit: Een te warme werkomgeving wordt vaak gezien als hinder. Daarnaast is het ook irritant als er telkens licht/zon op je computer of in je ogen schijnt. Dit heeft namelijk ook zeker effect op de productiviteit. Zonwering zorgt ervoor dat er een prettige temperatuur ontstaat.

Arbo-wet en regelgeving
Daarnaast speelt de arbo-wet en regelgeving natuurlijk ook een rol. Door de overheid zijn er namelijk wat regels opgesteld zoals: voldoende dag/kunstlicht, invallend zonlicht moet verweerd worden en er een verplichtte daglichttoetreding in de ruimte is gelijk aan 1/20e van het vloeroppervlak.

Doel zonwering
Zoal in de Arbo-wetgeving is benoemd en door ergonoom Paul Settles is daglicht dus van groot belang in de werkomgeving. Het is namelijk bewezen dat individuen zich prettiger voelen in een ruimte waarin er enige vorm van contact met de buitenwereld mogelijk is. Daarentegen moet er dus niet te veel licht naar binnen komen. Hier is zonwering de oplossing voor. Het kan namelijk leiden tot weerkaatsing en te veel prikkelingen. Dit heeft weer gevolgen op de productiviteit.

Goede oplossingen om deze problemen te voorkomen zijn: luxaflex, rolgordijnen of een zonnescherm. Houd er wel rekening mee dat een zonnescherm niet tijdens alle weersomstandigheden ideaal is. Wil je meer opties bekijken op het gebied van zonwering? Bekijk dan de website van Zonnelux.