Het nut van brainstormen

Het nut van brainstormen

maart 21, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Vergaderen. De één houdt er van en de andere niet. De definitie van vergaderen is: bij elkaar komen om beslissingen te nemen. Vergaderingen zijn noodzakelijk en zijn in theorie erg nuttig. In de praktijk kan dit nog wel eens anders lopen. Dit kan komen door diverse redenen. De drie redenen waarom vergaderingen niet het gewenste effect opleveren zijn:

  • Weinig voorbereiding
  • Te veel mensen aanwezig bij de vergadering
  • De frequentie van de vergaderingen
  • Door rekening te houden met de bovenstaande punten kun je ervoor zorgen dat vergaderingen effectiever worden en meer resultaat opleveren. Het is zeer belangrijk om een vergadering goed voor te bereiden en de rollen van te voren op papier te zetten zodat iedereen zijn taak kan voorbereiden. Vaak zijn er op een vergadering ook mensen aanwezig die er eigenlijk niet horen. Probeer alleen met de mensen in vergadering te gaan die daadwerkelijk iets toevoegen aan de discussie. Als laatste maar zeker niet als onbelangrijkste punt is de frequentie van de vergaderingen. Vergader alleen als er daadwerkelijk iets te bespreken of te vergaderen valt. Anders raken mensen gedemotiveerd en komt de ‘sleur’ er in.

    Er zijn diverse soorten vergaderingen. Zo bij je de informatieve vergadering, de instructionele vergadering, de besluitvormende vergadering en ook de brainstorm. Een brainstorm sessie is een vorm van vergaderen waarbij je de fantasie en creativiteit van de deelnemers op de proef stelt. Bij een brainstorm is de oplossing van het probleem dat centraal staat nog niet bekent. Iedereen die deelneemt aan de vergadering krijgt de mogelijkheid om zijn visie op het probleem te geven. Dit kan leiden tot goede, creatieve oplossingen voor een probleem dat zich heeft voorgedaan maar waar nog geen oplossing voor is. Bij een brainstorm is het belangrijk dat iedere deelnemer goed weet wat het probleem precies inhoud, wat de mogelijkheden zijn en waar men uiteindelijk naar toe wil. Zorg ervoor dat hier een goede verdeling is van de taken en dat er iemand aanwezig is met veel kennis van zaken betreft het onderwerp zodat deze de ideeën die geopperd worden direct kan beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die veel verstand heeft van financiële zaken en wetgeving.

    Vergaderlocatie

    Bij een brainstorm is de vergaderlocatie erg belangrijk. Vergaderen in een natuurlijke en groene omgeving werkt geestverruimend en inspireert. Het is ook niet voor niets dat er in Nederland veel groene vergaderlocaties zijn. Zo heb je Amsterdam Koetshuis Sloten – www.koetshuissloten.nl. Een sfeervolle vergaderlocatie in landelijk Amsterdam. Heb jij binnenkort een brainstorm op de planning staan? Boek dan een vergaderruimte in een groene omgeving en zie dat het werkt!