Beveiligen tegen inbraak? Lees hier hoe.

Beveiligen tegen inbraak? Lees hier hoe.

maart 14, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Met jaarlijks duizenden inbraken in Nederland is het geen overbodige luxe de huidige veiligheid in en om uw woning of bedrijfspand na te lopen. Is de veiligheid up-to-date en heeft u genoeg voorzorgsmaatregelen getroffen om inbraak tegen te gaan? Zelfs met de beste beveiliging is de kans op inbraak aanwezig. Hulpmiddelen ten behoeve van inbraakpreventie zijn altijd bedoeld om het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken. Zelfs in het Pentagon, het gebouw waarin de Amerikaanse ministerie van defensie gevestigd is, zijn inbraken bekend. Het gaat hierbij om digitale inbraken in het computersysteem van het Pentagon. Diverse nieuwsberichten zijn bekend waarin het machtige Pentagon gehackt is door Chinezen en Russen. Met name in bedrijfsleven speelt digitale veiligheid een rol. Denk aan de Rijksoverheid, het CBR en grote multinationals. Maar ook kleine bedrijven. Je wilt tenslotte niet dat een netwerk plat ligt of gevoelige informatie voor iedereen beschikbaar is. Inbraakpreventie kent dus een tweedeling: digitale veiligheidsmaatregelen en fysieke maatregelen.

Hulpmiddelen en tips

In het kader van inbraakpreventie is belangrijk potentiële inbrekers af te schrikken. Verlichting met sensoren en cctv installaties (closed circuit television camera) zijn hiervoor een goed hulpmiddel. Door technologische ontwikkelingen zijn dergelijke technieken goedkoop aan te schaffen en relatief eenvoudig zelf te installeren. Verlichting met bewegingssensoren kan je buiten installeren voor elke ingang, denk hierbij aan de tuin en voordeur. Zodra een voorbijganger het gebouw nadert zal de verlichting aan gaan, waardoor de betreffende persoon of personen volledig in het licht staan. Vervolgens is het aan te raden een bewakingscamera buiten en binnen te installeren. Zorg ervoor dat je een camera koopt dat geschikt is voor buitengebruik en goed zicht biedt in de avonduren. De meest populaire camera’s zijn IP camera’s. Het zijn camera’s verbonden aan het internet netwerk, waardoor je beelden live kunt streamen op je telefoon, computer of tablet. Hierdoor krijg je direct een melding op smartphone of tablet, zodra iemand het gebouw nadert.

Het meest vanzelfsprekend is om de deuren en ramen bij het verlaten van het gebouw op slot te doen. Echter gebeurd dit niet vaak genoeg. Statistieken van het CBS onder inwoners van Nederland tonen aan dat open deuren en ramen de ingang is voor een inbreker. Let er dus goed op. Goede sloten zijn een tweede, dat vaak over het hoofd gezien wordt. Vraag om advies bij een specialist en laat uitzoeken welke veiligheidsmaatregelen je kunt nemen om de kans op inbraak te minimaliseren.