Glasvezel de Wolden

Glasvezel de Wolden

maart 14, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Internet in Nederland. Voor de één vanzelfsprekend en voor de ander iets dat nauwelijks mogelijk is door ouderwetse en trage verbindingen. Deze trage verbindingen zijn er vooral in kleine dorpjes in het noorden van Nederland. Een voorbeeld van een klein dorpje met beperkt internet is het Drentse De Wolden. De bewoners zijn het trage internet helemaal zat en zijn een eigen initiatief begonnen om sneller internet te krijgen. Dit intiatief heet ‘Glasvezel De Wolden’. Het is een intitatief van 35 inwoners van De Wolden met als doel om iedereen in het dorp van snel en betrouwbaar internet te kunnen voorzien.

Het bedrijf KPN investeert al geruime tijd een stuk minder in het glasvezelnetwerk en wil meer halen uit het oude kopernetwerk. Het oude kopernetwerk heeft een snelheid die een stuk lager ligt dan het moderne glasvezel netwerk. Hiermee schopt KPN tegen het zere been van veel inwoners van kleine dorpen. De inwoners van De Wolden hebben er schoon genoeg van en pakken het nu zelf op. De inwoners van dit kleine dorpje in Drente willen het snelste internet van Nederland met snelheden tot 10 gigabit per seconde! Nergens in Nederland kunnen consumenten beschikken over internet me zulke snelheden. Deze snelheid van 10 gigabit per seconde is honder keer sneller dan het internet wat KPN aanbiedt op het ouderwetse kopernetwerk.

Floris van Lint van het initiatief Glasvezel De Wolden heeft op dit moment een internetverbinding met een downloadsnelheid van 3 megabit. Hiermee kun je niet eens Netflixen. Het doel van Floris van Lint is dat er geen snelheidsbeperkingen meer zijn. De Wolden is een plattelandsgemeente waar voornamelijk telefoonlijnen liggen en weinig kabelinternet. De snelheid van je internet via de telefoonlijn hangt voor een heel groot deel af van de afstand tot de centrale. Die is in kleine dorpen zoals De Wolden erg lang waardoor het internet erg traag is.

Voor de boeren in het dorp is het ook een uitkomst. De boeren moeten dagelijks informatie doorgeven aan leveranciers en afnemers via internet. Soms is dit niet eens mogelijk door de trage verbinding. Gelukkig komt hier straks verbetering in. De snelheid van 10 gigabit is niet verplicht voor iedereen. Er zijn ook iets minder snelle paketten van 100 tot 1000 megabit per seconde. Dit is ook ruim genoeg om alles te kunnen doen op internet.

Wil jij een snelle website maken? Kijk dan eens op deze website om een goede vergelijking te maken.