Koffievarianten

Koffievarianten

maart 11, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Wat voor koffie drink jij het liefste? Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende soorten koffie. Maar wat zit er nu precies in en wat zijn de verhoudingen? In dit artikel lees je wat meer over de verschillende soorten koffie in Nederland.

Cappuccino
De cappuccino kom van oorsprong uit Oostenrijk. Uit Wenen om exact te zijn. Het heette daar geen cappuccino maar een Kapuziner Kaffee. De cappuccino bestaat uit drie gelijke delen van espresso, warme melk en melkschuim. Soms wordt er ook kaneel of cacaopoeder overheen gedaan. Dit is voor een professionele barista echter een no go omdat dit poeder het schuim veel sneller doet verdwijnen.

De cappuccino werd in de vroegere traditie in Italië alleen in de ochtend gedronken. Tegenwoordig wordt het op elk moment van de dag gedronken. De traditionele Italianen willen dat men alleen deze bij het ontbijt nog drinkt.

Latte Machiatto
De koffievariant latte machiatto is een koffie die bestaat uit diverse laagjes melk en espresso. De laagjes worden gecreerd door eerst de melkschuim en koffie in het glas te doen. De melk moet er heel voorzichtig overheen gegoten worden en zo onstaan er diverse laagjes en ziet de drank er zeer aantrekkelijk uit. Het fundamentele verschil met caffe latte is dat er bij een latte machiatto sterkere koffie wordt geschonken namelijk espresso. Een caffe latte is dus minder sterk omdat hier meer melk wordt gebruikt dan bij een latte macchiato. Bij een latte machiatto is een verreist onderdeel ook melkschuim, iets wat bij de caffe latte niet wordt gedaan.

Frappuccino
Bij koffieketen Starbucks hebben ze erg veel koffievarianten waar vooral vrouwen erg warm voor lopen. De frappuccino is koude koffie waar vaak slagroom en een smaak aan toe wordt gevoegd zoals vanille, kaneel of hazelnoot. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van fruit. Een frappuccino is een totaal andere beleving van koffiedrinken en wordt veel gedronken door jonge vrouwen.

Thuis koffievarianten maken
Vroeger had iedereen de ouderwetse druppelaar in huis en werd er alleen zwarte filterkoffie gedronken. Sinds het jaar 2000 worden er thuis ook koffievarianten gemaakt. Er zijn tegewoordig koffiezetapparaten voor consumenten die niet onderdoen voor een professioneel koffiezetapparaat. Heb jij ook zo’n apparaat? Bestel dan op deze website je vervangende onderdelen.