Venkel is een vergeten groente

augustus 28, 2014 0 Door lelieveld

In feite ziet een venkel eruit als een witte bol. Dat is niet vreemd aangezien het deel van de venkel dat als groente wordt gegeten een venkelknol wordt genoemd. Echter bestaat een venkelknol in werkelijkheid uit meerdere bladscheden. De groene stengels uit de venkel knol worden veel gebruikt als garnering of voor de productie van kruiden. De lichte venkelkruiden worden bijvoorbeeld verwerkt in salades of soepen. Zelfs bloemisten of binnenhuisarchitecten gebruiken de venkelstelen.

Venkel wordt in het Frans fenouil en in het Engels fennel genoemd. In het Duits wordt de groente venkel ook wel Zwiebelfenchel of Gemusefenchel genoemd. In het Italiaans staat het bekend als finocchio. In Italiƫ wordt jaarlijks per persoon 7 kilo venkel geconsumeerd. In Nederland is dit slechts 100 gram gemiddeld per persoon.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen maakten de Europeanen voor het eerst kennis met de groente. Via diverse handelsroutes vanuit Aziƫ is de groente in Europa terechtgekomen. De laatste jaren wordt de groente steeds meer verwerkt in recepten en producten. Dat is niet zonder reden. Venkel heeft een geneeskrachtige werking. De geneeskrachtige werking is ontdekt door de Chinezen. Vandaar ook dat de vergeten groente een vooraanstaande positie heeft in de Chinese geneeskunde. Al jaren wordt de groente verwerkt in salades, medicijnen en andere producten.

Venkel teelt

Een venkelplant kan wel twee meter hoog worden en groeit boven de grond. De plant is mooi om te zien, voornamelijk door de dradige bladeren en schitterende takken. De venkel is jaarrond te verkrijgen in Nederland. De smaak van de venkel komt sterk overeen met anijs. De venkel zelf wordt in veel gevallen niet verwerkt in geneeskrachtige producten. Veelal worden namelijk de venkelzaden gebruikt. De zaak bevat veel meer belangrijke en geneeskrachtige bestanddelen. Venkelzaden worden meer in olie, thee en kruiden verwerkt. Ondanks dat de zaden meer bestanddelen bevatten, zijn er ook veel goede bestanddelen in de venkelknol te vinden.