Twee gewonden bij afvalverwerker ATM

augustus 18, 2014 0 Door Roel Kuipers

Moerdijk is in het verleden al eens opgeschrikt door een grote brand en vorig weekend gebeurde er opnieuw een ongeval dat werd opgepikt door grote media zoals NU.nl. Twee medewerkers van Afvalverwerker ATM raakten door onduidelijke redenen gewond. De hulpdiensten waren gelukkig snel ter plaatse om de twee gewonden te helpen.

Het bericht werd bevestigd door de plaatselijke brandweer. Zij vermoedt dat de twee gewond zijn geraakt door hete as die vrijkwam uit een verbrandingsoven. De hulpverleners hebben de wonden gekoeld maar er werd nog wel een traumahelikopter opgeroepen. ATM is gevestigd op het industrieterrein van Moerdijk dat aan het gebied bij de Vlasweg ligt.

Over de oorzaak van de verwondingen heerst nog veel onduidelijkheid. Eerder werd gemeld dat het om een explosie of een ongeval met een hete vloeistof zou gaan. De brandweer kon bevestigen dat deze informatie niet klopte.

Bedrijfsprofiel ATM

ATM verwerkt gevaarlijk afval dat in veel gevallen niet zomaar in een afvalbak te vinden is. Het bedrijf is in 1981 opgericht en heeft meer dan 200 werknemers. Jaarlijks wordt er door het personeel bijna 2 miljoen ton afval verwerkt. ATM probeert daarmee ook in te spelen op duurzaamheid en het milieu want 95% kan hergebruikt worden.

Er zijn in totaal vijf vestigingen in Nederland, Belgiƫ, Spanje en Duitsland. ATM is een onderdeel van Shanks Group plc en heeft als doel om gevaarlijk afval op een verantwoorde en veilige manier te verwerken.

Wat voor afval verwerkt ATM?

In Moerdijk worden veel afvalstromen verwerkt die andere bedrijven niet mogen verwerken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om afvalwater, oliehoudend slip, verpakt chemisch afval en grond die verontreinigd is. ATM beschikt over meerdere installaties zoals een pyrolyse-installatie en systemen die water kunnen zuiveren of slib verwerken. Vooraf wordt het afval aangeleverd met behulp van schepen of vrachtwagens.