Tips om je geheugen te vebeteren

juni 20, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Een goed geheugen,  niet iedereen heeft het gekregen. Er zijn mensen met een fotografisch geheugen en dan heb je nog mensen die veel moeite hebben om hun boodschappen te bewaren. Een goed geheugen heb je of heb je niet, maar dat betekent niet dat het niet te trainen valt. Sterker nog, het is vrij goed te trainen. Door de jaren heen is er veel onderzoek geweest naar het geheugen en hebben wetenschappers tips opgesteld die je op gang moeten helpen. En ja, deze tips willen we al te graag met jullie delen!

Train op regelmatige basis

Regelmatig trainen verbeterd de bloedcirculatie en efficiëntie en stimuleert je geest. Sport zorgt ervoor dat je lichaam kan ontspannen en dan kunnen je hersenen beter nieuwe informatie opnemen. Tevens wordt het hormoon noradrenaline in grote mate aangetroffen bij mensen die actief sporten, wat een bevorderlijke invloed heeft op het geheugen.

Neem een uitgebalanceerd dieet

een gevarieerd dieet is essentieel voor je geheugen, voornamelijk eten met antioxidanten en omega-3. Broccoli, walnoten, spinazie en een lekker visje zijn dus een prima keuzes om in je maaltijden te verwerken. Ook is het verstandiger om 5 of 6 keer op een dag een kleine maaltijd te eten in plaats van 3 keer een grote maaltijd. Dit zorgt ervoor dat je minder suikerdipjes krijgt.

Ga eens lekker puzzelen

Puzzelen is een ultieme training voor je brein. Ze houden je geest scherp verbeteren het geheugen en je hersenen worden goed fit. Puzzels zoals kruiswoordpuzzels, legpuzzels en sudoku’s verbeteren de cognitieve functies en aan tot ontwikkeling van nieuwe zenuwverbindingen, waardoor je geheugen een flink stuk zal verbeteren.

Slaap voldoende

Een hoogleraar psychologie en slaapexpert zei ooit: ”Elk uur slaap dat je verliest op de acht uur die per nacht geslapen moet worden, kost je één punt van je IQ.” Dit lijkt ons al een argument genoeg om uit te leggen waarom een goede nachtrust essentieel is. Als je diep hebt geslapen en uitgerust wakker wordt, ben je de volgende dag ook echt in staat om herinneringen op te halen. Tevens, evalueer je in je slaap je herinneringen en geeft je brein het een plekje.