Sporten voor kinderen

Sporten voor kinderen

maart 10, 2016 0 Door Joyce Bouwman

De populairste sport in Nederland is voetbal. Het is waarschijnlijk de goedkoopste competitieve teamsport toegankelijk voor iedereen. In elke regio heb je op zijn minst één, dan wel meerdere, voetbalverenigingen. Een sport betaalbaar en geschikt voor elke leeftijd en niveau. Jaarlijks ben je circa 70 Euro kwijt, afhankelijk van de club. Voetbalshirts, broekje en sokken zijn inbegrepen. Verder heb je goedkope voetbalschoenen nodig, scheenbeschermers en eventueel kleding om in te trainen. Met een eenmalige investering van circa 120 Euro kan je de komende jaren voorruit. Zelfs de gemeente stelt subsidies beschikbaar voor gezinnen, die weinig te besteden hebben, waarvan hun kind of kinderen graag willen sporten. Sport draagt bij aan de mentale en fysieke gezondheid. Het is een teamsport waarin je sociale vaardigheden opdoet, door met elkaar samen te werken. Sport zorgt dus ook voor een sociaal leven. Daarom is het vooral voor kinderen van belang dat zij sporten. Niet elk kind zal fan zijn van voetbal, daarom is het ook goed te kijken naar andere betaalbare sporten voor kinderen.

Populaire sporten voor kinderen

Korf- en basketbal zijn andere populaire en betaalbare sporten, breed toegankelijk voor iedereen – ongeacht leeftijd, geslacht en niveau. Qua contributie zullen de kosten nagenoeg gelijk zijn. Ten opzicht van basketbal, is korfbal een kenmerkende sport omdat hierbij jongens en meisje samengevoegd zijn in een team. In vergelijking met voetbal, zal je voor korf- en basketbal meer moeten reizen voor reizen wedstrijden. Er zijn minder verenigingen. Hierdoor zullen de reiskosten iets oplopen. Hockey is een ander populaire sport. Een sport dat qua contributie meer geld kost. Ook met hockey zal je relatief meer moeten reizen. Ander minder bekende, maar leuke sporten voor kinderen is Ruby en Honkbal. Beide sporten met Amerikaanse invloeden. De kosten voor Rugby en honkbal zullen hoger liggen dan de overige genoemde sporten. Door de populariteit van diverse televisieprogramma’s, zoals So You Think You Can Dance, is dans in populariteit toegenomen. Stijldans, Breakdance, Streetdance of bijv. Latin. Allemaal dansvormen gezond voor kinderen. Voor een lokale dansschool, zal je afhankelijk van de stad waarin jij je bevindt, enige tijd moeten zoeken naar een geschikte dansschool.

Racen als Max verstappen

Niet goedkoop, maar wel erg leuk – tenminste als je van snelheid houdt. De Koninklijke Nederlandse Kartbond meldt een stijging in populariteit en deelnemers aan kartwedstrijden, zowel competitief als recreatief. De voorzitter van de KNKB zegt ‘dit hebben we allemaal te danken aan Max Verstappen, als Formule 1 coureur. We zijn ontzettend blij met zijn deelname aan de internationale F1 wedstrijden’. Karten is een dure sport. Denk aan de lease of koop van een kart, onderhoud, lidmaatschap en tijd dat je besteed aan het afreizen. Soms zijn er zelfs wedstrijden in België of Frankrijk. Heel normaal in deze tak van sport.