Oog laseren of lensimplantatie?

Oog laseren of lensimplantatie?

februari 20, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Als we ouder worden gaan onze ogen achteruit, we zien steeds minder goed. Op zich is dat een natuurlijk proces en ook niet erg, tenzij we echt niet goed meer kunnen lezen of bijvoorbeeld een gevaar op gaan leveren in het verkeer voor de overige weggebruikers. In de meeste gevallen gaan mensen naar de opticien op de hoek om hun ogen te laten meten als ze minder goed gaan zien en daar ook daadwerkelijk last van gaan hebben. De opticien kan dan een oogmeting uitvoeren en aan de hand van het resultaat een aanbeveling doen. In sommige gevallen, als we bijvoorbeeld slecht van dichtbij kunnen zien, zal een leesbril afdoende zijn. In andere gevallen zal er echt een bril of contactlenzen aan te pas moeten komen.

Alternatief voor bril of contactlenzen

Maar er zijn mensen die het dragen van een bril als zeer onprettig ervaren of last krijgen van hun ogen als ze contactlenzen gaan dragen. Het alternatief kan dan in veel gevallen bestaan uit oog laseren of een lensimplantatie.

Oog laseren

Bij oog laseren wordt met behulp van lasertechniek het hoornvlies dusdanig bewerkt, dat uw ogen weer de juiste sterkte terug krijgen en u dus weer goed kunt zien. De behandeling is pijnloos en duurt slechts enkele seconden. Het grote voordeel van deze oog corrigerende techniek is natuurlijk dat u daarna geen bril of contactlenzen meer hoeft te dragen om weer scherp te kunnen zien. Zo kunt u weer gewoon genieten van actieve sporten zonder angst te hebben dat uw bril beschadigd of dat een contactlens verliest. Ook heeft u geen last meer van de droge lucht door bijvoorbeeld een airconditioning als u contactlenzen draagt. Als nadeel kan worden genoemd dat men een iets grotere kans heeft op staar als men ouder wordt en dat u na de ooglaserbehandeling tijdelijk last kunt krijgen van droge ogen. Maar dat laatste is vrij eenvoudig te verhelpen met oogdruppels.

Lensimplantatie

In sommige gevallen zijn mensen niet geschikt om een ooglaserberhandeling te ondergaan. Bij vrouwen die zwanger zijn, mensen met diabetes of een oogziekte, is er een kans dat er complicaties optreden na een ooglaserbehandeling, maar uiteraard zal de oogarts dat uitvoerig onderzoeken en met u bespreken.
In die gevallen kan een lensimplantatie uitkomst bieden. Bij een lensimplantatie wordt er een contactlens in het oog in plaats van op het oog geplaatst. De behandeling is pijnloos en de hersteltijd is zeer kort te noemen. Zeker wat jongere personen die nog niet een al te grote afwijking aan hun ogen hebben, zijn geschikt voor lensimplantatie.