Mogelijkheden om teksten te vertalen

Mogelijkheden om teksten te vertalen

januari 26, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Het vertalen van teksten kan om verschillende redenen handig en belangrijk zijn. Heb je een tekst die moet worden vertaald? Dan geven we hieronder enkele mogelijkheden waarmee u dat kunt doen. Niet iedere manier is geschikt voor iedere vertaalopdracht, maar dat leggen we u uit.

Zelf doen

Uiteraard kunt u zich eerst afvragen of u zelf in staat bent om de tekst om te zetten in voor u begrijpelijke taal. Wanneer u de taal waarin de tekst staat uitstekend beheerst, zal dit over het algemeen minder een probleem zijn. Bent u de taal niet machtig, dat lukt het misschien alleen bij korte teksten. Door bijvoorbeeld woorden op te zoek op internet is het soms beste mogelijk om een tekst in een bepaalde context te plaatsen en de belangrijkste boodschap te filteren.

Online tools

Er zijn diverse online tools die u kunnen helpen bij het vertalen van teksten. Let er wel op dat niet alle tools even betrouwbaar en kwalitatief zijn. Google Translate is een voorbeeld van zo’n tool. Het is mogelijk om teksten vanuit allerlei verschillende talen te vertalen. Loop er daarna nog wel even doorheen of de vertaling logisch is: het gaat hier echter niet om mensenwerk, waardoor sommige woorden verkeerd en te letterlijk worden vertaald.

Het vertaalbureau

Er zijn allerlei bureaus die u kunnen helpen bij het vertalen van een tekst. Woont u bijvoorbeeld in Amsterdam? Bekijk hier eens een goede mogelijkheid. Het voordeel van een vertaalbureau is dat professionele en deskundige mensen naar uw tekst kijken. De kans dat er fouten worden gemaakt is daardoor kleiner. De kans dat u daardoor een kwalitatieve tekst in handen hebt is vele malen groter. Let er ook bijvoorbeeld op dat een vertaalbureau over de juiste kwaliteitsstandaarden beschikt en aan de Europese normeringen voldoet. Zo weet u zeker dat u met een deskundig bureau te maken hebt.