Sportblessures en genezing

Sportblessures en genezing

april 5, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Sport bevordert de mentale en fysieke gezondheid van het lichaam. Sport zorgt ervoor dat het lichaam in beweging is en de algehele conditie van spieren, pezen, gewrichten organen verbeterd. Vooral in een maatschappij waarin men veel achter de computer zit, zowel privé als zakelijk. Te weinig bewegen zorgt voor een slechte algehele lichamelijke conditie en brengt andere (inwendige) gezondheidsklachten met zich mee. Pijn aan gewrichten, zoals nek, schouder, heup en rug zijn veelvoorkomende problemen. De oorzaak is belangrijk om te bepalen hoe de pijn bestreden kan worden. Is men gewoon niet actief genoeg of heeft hij / zij een verkeerde beweging gedaan bij het helpen met verhuizen. In het geval de oorzaak ligt in te weinig bewegen, is meer bewegen een preventieve oplossing voor het probleem. In het geval van een verkeerde beweging is vaak (relatieve) rust voldoende. Met relatief wordt bedoeld, dat men wel moet bewegen om verstijving van de spieren te voorkomen. Voor gepast advies kan je een bezoek brengen aan een erkend chiropractor of fysiotherapeut.

Ook mensen die sporten krijgen vaak te maken met klachten aan de rug, nek en andere gewrichten. De aanpak om de gewrichtspijnen of beperkingen op te lossen ligt in de specifieke sport die beoefend wordt. Een bekend probleem bij fanatieke hardlopers zijn klachten aan de voeten, schenen of heupen. Regelmatig is de oplossing te vinden in het dragen van gepaste schoenen met de juiste ondersteuning (demping). Soms is specifieke oorzaak lastig te vinden. Met name bij endurance sporten en top atleten is de oorzaak teveel sporten, in plaats van te weinig. Voldoende rust en een goed voedingspatroon is belangrijk om het lichaam te herstellen en groei te realiseren voor de volgende training. Periodiek een sportmassage of de wervels controleren door chiropractor is ook aan te bevelen.

Met name voeding zorgt ervoor dat het lichaam goed kan functioneren. Het gaat hierbij om goede vezels, vitamine en eiwitten om te zorgen dat het lichaam pees- en spierweefsel kan herstellen en doen groeien. Soms is het moeilijk alle benodigdheden in het lichaam te krijgen. Daarom zijn voedingsupplementen een goede aanvulling op de dagelijkse voedingen, vooral als je veel sport en vegatarisch eet.