Scheren met een open scheermes

juli 7, 2015 0 Door tjapco

Open scheermes / Straight razor

Een mooi alternatief op het nat scheren met de cartridge scheermesjes uit de supermarkt is het scheren met een open scheermes. Een open scheermes of straight razor is het scheermes waar je overgroot opa zich waarschijnlijk elke dag mee mocht scheren. Gek genoeg zijn deze scheermessen een hele tijd een beetje in de vergetelheid geraakt. Het gekke hieraan is het feit dat je een open scheermes toch wel de grand daddy onder de scheermessen kunt noemen. Deze scheermessen zorgen voor het gladste resultaat en de minste huidirritaties. Het kost wel enige training voordat je het goed onder de knie hebt, maar het resultaat is het zeker waard!

Shavette scheermes

Een variatie op een open scheermes is een shavette scheermes. Een shavette ziet er praktisch hetzelfde uit als een open scheermes. Het enige verschil is dat je het mes kan vervangen en dus niet hoeft te slijpen. Bij een shavette word gebruik gemaakt van double-edge scheermesjes. Deze mesjes breek je doormidden en bevestig je tussen de kop van je shavette. Het is aan te raden voor beginners om te beginnen met een shavette.

Scheren met een open scheermes in stappen

  1. Was het gezicht.
  2. Breng de scheerzeep aan.
  3. Start met scheren.
  4. Zet het mes schuin in een hoek van ongeveer 45 graden op je gezicht. Laat het mes langzaam met de haargroei mee naar beneden glijden. Maak geen zagende bewegingen en zet geen kracht, laat het gewicht van het mes het werk doen.
  5. Was de zeepresten van het gezicht. Droog het gezicht even af.
  6. Gebruik wel of geen aftershave. Mocht je geen aftershave kunnen verdragen omdat er alcohol in zit, dan zijn er heel wat andere producten te koop, zoals een heerlijke crème of een balsem. Mocht zelfs dat teveel zijn, dan zijn er nog twee mogelijkheden. Je kunt het gezicht nog even nawassen met koud water zodat de poriën zich sluiten of je kunt gezichtslotion gebruiken. Kijk wel even of die zonder alcohol is.
  7. Mochten er kleine wondjes ontstaan, gebruik dan een aluinstift. Daardoor sluit de wond zich snel. Natuurlijk werkt een deel van een vloeitje ook.

Een scheermes kopen

Er staan online ontzettend veel scheermessen te koop. Voor een beginner raden wij merken als The Bluebeards Revenge en Parker aan. Deze merken maken goede kwaliteitsproducten voor niet teveel geld. Een scheermes kopen hoeft niet perse een diepte investering te zijn. Het voordeel van een goed scheermes is wel dat je er je hele leven mee kunt doen.