Regelmatig een massage geeft langdurig effect

augustus 8, 2014 0 Door Ireina

Met regelmaat een massage ondergaan geeft een langdurig ontspannen effect op lichaam en geest. Veel mensen onderschatten het effect hiervan en doen zich door onwetendheid veel tekort. Wat veel mensen al ervoeren, is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Onderzoek naar effect massage

In 2011 kwam Dr. Mark Rapaport met wetenschappelijke resultaten over de effecten van massages in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. 53 personen namen deel aan het onderzoek. Voor en na de massages werd er bij de kandidaten een bloedmonster afgenomen. Na vergelijk van de bloedmonsters kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat er significante positieve verschillen zijn in de samenstelling van het bloed.

Lichamelijk en geestelijk effect

Met het onderzoek hebben wetenschappers een antwoord gevonden op de vraag hoe maak je de effecten van een massage op lichaam en geest meetbaar? Tijdens het onderzoek zijn er verschillende soorten massages met elkaar vergeleken. Wat opvalt is dat de samenstelling van het bloed, dus ook het effect, tussen 2 soorten massages verschilt.

Klassieke ontspanningsmassage

Bij de klassieke ontspanningsmassage was er duidelijk een toename van lymfocyten waarneembaar. Dat is een type witte bloedcellen dat je immuunsysteem versterkt. Ook het cortisol-niveau en het antidiuretisch hormoon namen aanzienlijk af. Deze hormonen komen vrij bij stress en spelen een rol in agressief gedrag.

Een lichte massage

Een andere ontspanningsmassage vond plaats door middel van lichte aanrakingen en had andere effecten in vergelijking met de ontspanningsmassage. Zo nam het oxytocine-niveau toe, een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en gebondenheid geeft. Een toename van dit hormoon in je bloed zorgt ervoor dat stress afneemt en laat het lichaam tot rust komen. Ook stress verminderde bij deze massage, doordat het cortisol-niveau afnam.

Conclusie: Massage is gezond

Wat veel mensen al ervoeren is nu ook aangetoond. Regelmatig een massage ondergaan werkt helend, vermindert stress en maakt je lichaam beter weerbaarder tegen ziektes door een verbetering van het immuunsysteem.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek spreken voor zich; Een massage past in een gezonde leefwijze om zowel de psychische als lichamelijke gesteldheid te bevorderen.