Nederlandse consument weet weinig van eigen autoverzekering

augustus 4, 2014 0 Door rutgervdg

Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope, in opdracht van verzekeraar Univé, onder ruim 1.000 Nederlanders is maar een klein deel van de Nederlandse bevolking op de hoogte van de precieze dekking van hun autoverzekering. Door de onduidelijkheid over de dekking van de autoverzekering loopt de consument het risico tegen onverwachte kosten aan te lopen. Belangrijkste oorzaak van de onduidelijkheid is volgens het onderzoek de toenemende keuzevrijheid, die verzekeraars aan de consument bieden. Door de onbekendheid met de begrippen weet een consument vaak niet goed wat er wel en niet aan schade wordt vergoed. Dit zorgt in sommige gevallen voor hoge, onverwachte kosten wanneer men een beroep doet op de autoverzekering.

Onduidelijke begrippen

Een goed voorbeeld van de onbekendheid met begrippen is de allrisk autoverzekering, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 45,3% van de ondervraagden denkt dat zo’n autoverzekering alle kosten bij eventuele schade dekt, terwijl dit lang niet bij iedere verzekeraar het geval is. Schade door bijvoorbeeld storm of vandalisme worden bij sommige verzekeraars niet gedekt met een allrisk autoverzekering. Voor een consument is het dus van groot belang om voor het afsluiten van een autoverzekering na te gaan wat wel en niet wordt gedekt door de verzekeraar.

Met het begrip ‘total loss’ kan men daarentegen over het algemeen wel goed overweg, maar liefst 90% wist de betekenis hiervan te noemen. ‘Total loss’ wil zeggen dat de kosten voor het herstel van de beschadigde auto hoger zijn dan de dagwaarde minus de restwaarde van de auto. Daarentegen weet de consument in veel gevallen niet wat ze bij een ‘total loss’-geval vergoed krijgen van de verzekeraar. Ook de hoogte van de dag- en vervangingswaarde van een auto is voor veel consumenten een niet te beantwoorden vraagstuk. Nadelig gevolg hiervan kan zijn dat de consument tegen een flinke financiële tegenvaller aanloopt.