Kosten verloren sleutels lopen snel op

augustus 4, 2014 0 Door rutgervdg

Het is een veel voorkomend probleem, verloren of gestolen autosleutels. Soms vind je ze na lang zoeken weer terug, maar wat nu als je sleutel echt weg is? Worden de kosten voor het laten maken van een nieuwe reservesleutel bijvoorbeeld gedekt binnen een autoverzekering? Vast staat in ieder geval dat de kosten voor een nieuwe sleutel snel kunnen oplopen tot wel enkele honderden euro’s per sleutel.

Hoge kosten door startonderbreker

Voornaamste reden voor de hoge prijzen van autosleutels zit hem in de startonderbreker, waarover tegenwoordig vrijwel iedere sleutel beschikt. Deze chip in de sleutel zorgt ervoor, dat de auto alleen kan worden gestart met de sleutel die aan de auto gekoppeld is. Dit systeem voorkomt dat een autodief met een nagemaakte sleutel instaat is om de auto te starten. Wanneer je een nieuwe sleutel wilt bestellen zal zo’n chip opnieuw gemaakt moeten worden, waardoor de kosten flink stijgen. Consumenten met een zogenaamde ‘smartkey’ treffen het nog minder, de kosten daarvoor lopen op tot zo’n €500,-!

Het verschilt per verzekeraar of de kosten voor het laten maken van een nieuwe autosleutel binnen je autoverzekering Avalt. Om aanspraak te maken op zo’n vergoeding dien je in ieder geval te beschikken over een zogenaamde cascoverzekering. Kijk in de voorwaarden van je eigen verzekeraar of deze de kosten voor de extra sleutel volledig of bijvoorbeeld gedeeltelijk vergoedt. Het is overigens goed om te weten, dat wanneer een verzekeraar de kosten al vergoedt er een ander nadeel aan de nieuwe sleutel zit. Je betaalt namelijk altijd een eigen risico, waarnaast de schade ook nog eens ten koste gaat van je no-claimkorting.

Bij een gesloten sleutel werkt het anders, in zo’n geval vergoedt de cascoverzekering een vervangende sleutel en het vervangen van het slot wel (gedeeltelijk). In hoeverre de kosten gedekt worden verschilt per verzekeraar, maar komt over het algemeen overeen met een maximaal bedrag van €500,-.