Minder vertraging op Nederlandse vliegvelden

augustus 8, 2014 0 Door Roel Kuipers

Het komt regelmatig voor dat een vlucht vertraging heeft en dat kan zeer vervelende gevolgen hebben. Er zijn reizen waarbij je meerdere keren moet overstappen en als een vlucht vertraging heeft kan dat betekenen dat een overstap wordt gemist. Zo had een reis vanuit Australië vorige week drie keer vertraging waardoor de vlucht bijna 10 uur langer duurde.

Gelukkig blijkt uit recent onderzoek van EUclaim dat Nederlandse luchtvaartmaatschappijen het beter doen en minder vertraging of annulering hebben opgelopen in het tweede kwartaal. EUclaim staat reizigers met een vertraagde vlucht bij om een schadevergoeding te ontvangen van hun vervoerder. Er zijn bepaalde regels vastgesteld waardoor klanten hier recht op hebben.

Luchtvaartmaatschappijen hebben verbeteringen doorgevoerd om vertraging op te vangen. Zo worden er betere maatregelen genomen als er een incident plaatsvindt en stranden er minder passagiers met hun handbagage koffer.

Het inzetten van reservevliegtuigen of ruimere planning van vluchten zorgt ervoor dat niet het hele programma in de war wordt geschopt. Er wordt echter niet meer risico genomen dan voorheen, aldus een woordvoerder.

Niet altijd kans op een vergoeding

EUclaim legt uit dat het aantal claimbare incidenten al een aantal jaar verminderd. In de maanden april, mei en juni waren er 875 incidenten waarbij reizigers recht hadden op een vergoeding. Ten opzichte van het voorgaande jaar is dat een verbetering van 6,7 procent. Vorig jaar waren er namelijk 938 gevallen waarbij passagiers een vergoeding ontvingen.

Het tweede kwartaal stond ook in teken van minder vertraagde en geannuleerde vliegreizen. In 2013 werden er nog 1.535 vluchten geannuleerd of vertraagd terwijl dat dit jaar uitkwam op 1.178. Overigens is het een fabel dat je bij elk incident een vergoeding kan claimen. Een vlucht moet minstens zo’n 3 uur vertraging hebben en er zijn vaak nog uitzonderingen.

De vergoeding waar een passagier recht op heeft, is onder meer afhankelijk van de afstand van de reis. Vergoedingen kunnen oplopen van 250 tot 600 euro. Daarnaast hebben omstandigheden zoals zeer slecht weer invloed op de kans op een verordening.