Het succes van de loombandjes

augustus 8, 2014 0 Door Roel Kuipers

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: de felgekleurde armbandjes die kinderen maken van kleine elastiekjes. Een gewone vader uit Maleisië is de uitvinden van deze zogeheten loombandjes en is hiermee multimiljonair geworden.

De bedenker

Cheong Choon Ng. heeft een Chinees/Maleisische achtergrond, woont in Michigan Amrika, is 45-jaar oud, heeft een vrouw, twee dochters en werkte als ingenieur bij Nissan. Klinkt als een gewone, hardwerkende Amerikaan. Het enige verschil tussen andere ‘normale hardwerkende Amerikanen’ is dat hij 110 miljoen euro op zijn bankrekening heeft staan. Iets wat hij vier jaar geleden nog niet voor mogelijk hield.

Het verhaal

Cheong Choon Ng. is bij toeval in de speelgoedindustrie gerold, maar dat betekent niet dat hij er niet voor heeft gevochten om zijn plan tot een succes te laten komen. Vier jaar geleden wilde hij indruk maken op zijn dochters van nu 13 en 16 jaar oud toen zij met hun haarelastiekjes armbandjes probeerde te maken. Hij wilde wel even laten zien hoe dat moest, maar door zijn dikke vingers lukte het voor geen meter. Daarom ging hij met de elastiekjes naar de garage, maakte een houten bord met pinnetjes en weefde zo de elastiekjes tot een armbandje. Zijn dochters waren niet echt onder de indruk, dus de vader van probeerde een nog mooier en kleuriger armbandje te wegen. Dit werd wel heel enthousiast ontvangen door zijn dochters en in zijn directe omgeving begonnen kinderen ze ook te maken. Cheong zag de vraag stijgen en besloot met zijn 7.000 euro spaargeld kleine, rubberen, kleurrijke elastiekjes in te kopen vanuit China, wel zes ton. Zijn vrouw haalde hij over en het leek op een flop uit te lopen. De elastiekjes waren vies en zelfs na dagen weken en schrobben in de badkuip werden ze niet schoon. Geen enkel speelgoedconcern kreeg de bandjes verkocht en zelfs het ouderwetse houten speelgoed verkocht beter, maar niemand wist ook hoe het moest. Daarom besloot de vader een Youtubefilmpje te maken met instrucies. Het enthousiasme voor de elastiekjes werd langzaam voelbaar en nu, vier jaar later, is Cheong gestopt met zijn baan, zijn zijn loombandjes uitgeroepen tot speelgoed van het jaar en is hij multimiljonair. En dat heeft hij naar eigen zeggen allemaal te danken aan de kinderen.