Metalen kabel behuizing

februari 1, 2017 0 Door Joyce Bouwman

De behuizing van vezelkabel is een specialisatie die zich continu ontwikkelt en verbetert. Door de steeds sneller ontwikkeling van de technologie worden er ook meer- en andere eisen aan bekabeling gesteld en dus ook aan de behuizing daarvan. Eén van de wereldleiders op het gebied van bekabeling, behuizing van bekabeling en het verbinden van kabels door connectoren is Neutrik. Neutrik, gevestigd in Liechtenstein, is een internationale voorloper in de ontwikkeling van alles dat met kabels en verbindingen te maken heeft. Eén van Neutriks top producten is de Opticalcon serie. Opticalcon heeft als kenmerk metalen behuizing van kabels en connectoren met een push-pull vergrendeling in plaats van traditionele behuizing. Metalen behuizing heeft het grote voordeel dat vuil en stof bijna niet kunnen doordringen naar de kabels. Ook de beschadiging gevoeligheid is zeer laag tot gering en de bescherming tegen ongedierte dat aan kabels kan knagen is hoog. Het Opticalcon metaal is niet roestgevoelig en waterdicht. De Opticalcon kabels en connectoren worden toegepast in audio en video, licht en stroom, het dataverkeer en in de industrie.

DUO en QUAD
De Opticalcon serie bestaat uit twee systemen, Duo en de Quad. Zoals de namen al aangeven, werkt de Duo met 2 kabels en de Quad met 4 kabels. Doordat de connectoren naadloos aansluiten op de maat van LC duplex connectoren, is iedere traditionele connector vervangbaar door een Opticalcon connector, ook als je de kabels niet vervangt.

Duo en Quad zijn opgebouwd uit 3 varianten variërend in sterkte. De eerste is de Duo of Quad zelf, hierna volgt de Extreme welke weer opgevolgd wordt door de Armored. Het verschil is opgebouwd in het aankunnen van druk en de zwaarte van bescherming. Alle kabels die Neutrik in de Opticalcon serie gebruikt bestaan uit de stof Aramide. Dit is een zeer sterk synthetisch product met een grote treksterkte en hoge hitteresistentie goedgekeurd voor militaire doeleinden.

Onderhoud en reparatie
Alleen bedrijven die zijn gecertificeerd door Neutrik mogen Opticalcon aanleggen, onderhouden en er reparaties aan uitvoeren. In Nederland is dat het bedrijf MCAP. Deze specialist in glasvezel- en kabelassemblage is een internationaal opererend bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in verbinding van kabels tussen onder andere nieuwe- en bestaande apparatuur. Zij werken al jaren samen met Neutrik en de Opticalcon serie waardoor je erop kunt rekenen dat je vakkundig en professioneel advies krijgt over datgene waar je mee zit en wat MCAP voor je kan oplossen.