Mensen houden van licht

Mensen houden van licht

augustus 23, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Mensen houden van licht, we gaan graag naar buiten en we kijken met zijn allen uit naar de zomer met zijn lange zwoele avonden. Het blijft dan lekker lang licht en dat geeft een gevoel van ontspanning en vrijheid. Veel mensen hebben dan ook in de winter, als de dagen veel korter zijn en we dus veel minder zonlicht ontvangen, last van de welbekende winterdepressie. Een uitkomst voor diegenen die daar last van hebben in de wintermaanden is bijvoorbeeld het gebruik van een lichtbak. Met behulp van een lichtbak krijgen mensen dan toch genoeg licht en in de praktijk is gebleken, dat die methode in sommige gevallen de klachten van de depressie kunnen verlichten.

Licht op straat

Op straat is het uiteraard van belang dat er goede verlichting is als het donker is, je moet immers kunnen zien waar je loopt of fietst. Vooral op snelwegen is veel verlichting te vinden om zo de veiligheid wat te vergroten, goed zicht is uiteraard essentieel om veilig auto te kunnen rijden. Zeker op wegen waar erg veel verkeer te vinden is, is goede straatverlichting belangrijk. Op wegen waar relatief weinig verkeer rijdt, zoals bijvoorbeeld in het hoge Noorden van ons land, zie je ook wel autowegen die niet verlicht zijn. Een en ander heeft natuurlijk ook te maken met het geld dat per gemeente en/of provincie beschikbaar is.

Verlichting in huis

Ook in huis wordt veel tijd en zorg besteed aan goede verlichting. Er zijn talloze winkels op internet te vinden waar je terecht kunt voor trendy verlichting in je huis. Alles is verkrijgbaar, lampen voor de slaapkamer, design wandlampen voor de huiskamer, keukenverlichting, ga zo maar door. Iedere ruimte vraagt weer om een ander soort verlichting en vorm van de lamp. De traditionele gloeilamp is inmiddels verboden en vervangen door de veel zuinigere ledverlichting.
Veel mensen brengen met veel zorg verlichting aan in de vertrekken waar ze veel vertoeven, dus de woonkamer, slaapkamer en de studeerkamer krijgen wat dat betreft veel aandacht. Maar vaak zijn de hal en de overloop het ondergeschoven kindje, terwijl je ook die plaatsen heel sfeervol kunt verlichten. Langs de trappen omhoog kunnen bijvoorbeeld stijlvolle wandlampen worden gemonteerd, dat geeft het huis toch net even wat meer sfeer. Smaken verschillen natuurlijk en iedereen moet zijn of haar huis inrichten naar eigen wensen en inzicht, maat het aanbrengen van verlichting langs de muren op de trap wordt in veel gevallen weleens over het hoofd gezien.