Wat is de ziekte van Wegener precies?

maart 3, 2015 0 Door MMichael

De ziekte van Wegener is te herkennen aan ontstekingen van kleine bloedvaten. De ziekte wordt gezien als een type ontsteking van een ader. De ontstekingsreactie leidt tot het afsterven van weefsel in geraakte delen van het lichaam en in de organen. Bovendien resulteert dit in samen groeperen van de ontstekingscellen. Meer over de ziekte lees je hier.

Welke soort ontstekingen doen zich voor bij de ziekte van Wegener?

Er doen zich meerdere soorten van ontstekingsreacties voor. Ontstekingen en koorts zijn hier voorbeelden van. De patiënt hoeft niet aan al deze symptomen te voldoen. Het is niet helemaal duidelijk wat de reden van de aderontsteking is. De ziekte van Wegener wordt bestempeld als een immuunziekte tegen het lichaam. Het menselijk immuunsysteem wendt zich tegen het eigen lichaam. Er kunnen ontstekingsreacties in het lichaam van de patiënt actief zijn.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Wegener?

De nieren, longen en neus en bijholten worden meestal aangedaan door de de ontstekingen. Bovendien komen meestal retournerende ontstekingsreacties aan de gewrichten, de huid en het orgaansysteem voor. De aderontsteking komt voor bij volwassen personen en jonge volwassenen. Omdat de lichamelijke klachten erg uiteenlopen kan een adequate diagnose lang duren.

Hoe wordt de diagnose ziekte van Wegener gesteld?

Er kunnen foto’s van de longen worden gemaakt die sinussen en granulomen aan het licht kunnen brengen. Tenslotte kan de plas worden gecontroleerd op het aanwezig zijn van erytrocyten oftewel rode bloedcellen en proteïnen. Jammer genoeg is de ziekte nog niet te genezen. De medicijnen zijn erop gericht om ontstekingen te remmen en de bedrijvigheid van het immuunsysteem af te laten nemen.