Hoe herken je de ziekte van Bechterew?

maart 3, 2015 0 Door MMichael

De ziekte van Bechterew is een aanhoudende ontsteking van de gewrichten. Een ontsteking van de ruggengraat en het bekkengebied komt vaak voor. De heup, knieƫn en de schouders kunnen eveneens een ontsteking krijgen. De ziekte is een reumatische aandoening waarbij de ontstekingen pijn ten gevolge hebben en de gewrichten moeilijker bewegen. Het is eveneens mogelijk dat de ruggengraat krom raakt door de ziekte. Een rol wordt gespeeld door erfelijke factoren. Regelmatig komt de ziekte van Bechterew bij verschillende mensen in dezelfde familie voor. Tevens in het bloed komt een erfelijke factor voor. Dit wordt echter niet meer dan een aanwijzing gezien en niet zozeer als oorzaak.

Spondylitis ankylopoetica

Spondylitis ankylopoetica is een andere naam voor de ziekte van Bechterew . Bij mannelijke personen komt de ziekte van Bechterew meer voor dan vrouwelijke personen. Veel is nog onduidelijk over de ontwikkeling van de ziekte. Een infectie aan de darmwegen zou een mogelijke reden kunnen zijn. Het menselijk lichaam bouwt tegen de infecties een weerstand op. Deze richt zich vervolgens op het eigen lichaam.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Bechterew?

De symptomen die ontwikkelen bij de aandoening zijn pijn en een stijf gevoel in de bilstreek en in de rug. In een hoger gelegen deel van de rug kan zich ook pijn voordoen. De ontsteking kan eveneens in gewrichten van de heupen, vingers, tenen of schouders voorkomen. Meestal gaat dit over na korte tijd. Regelmatig gaat Bechterew eveneens gepaard met vermoeidheid. Ook kan er een oogontsteking volgen. Bij de aandoening kunnen er lasten zijn van de darmen.