Nu al bewogen jaar voor energie en gas

maart 3, 2015 0 Door JanBlok

Het jaar 2015 begint langzamerhand een zeer bewogen jaar te worden voor energie en gas. De afgelopen maanden hebben diverse ontwikkelingen voor veel commotie gezorgd, bijvoorbeeld de invoering van de slimme meters en het verplichte energielabel.

Slimme meter

Voor het jaar 2020 zullen alle Nederlandse huishoudens een nieuwe energiemeter moeten hebben. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan mag u de slimme functionaliteit weigeren. De meter zal dan niet automatisch meterstanden versturen, dit moet u dus zelf handmatig blijven doen. U kunt de slimme meter voorlopig ook weigeren. Onlangs werd ook bekend dat de slimme meter gehackt zouden kunnen worden, maar dit had te maken met de ODA`s (Onafhankelijke Dienst Aanbieders) en niet met de slimme meter zelf.

Gronings Gas

Nederland is te verslaafd aan gas uit Groningen en de olie uit Rusland of Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve duurzame energie, dat stelde PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth vandaag. De gaswinning houdt de gemoederen het hele jaar al flink bezig, en dit zal nog wel even doorgaan. In de zomer worden meer knopen doorgehakt.

Plannen voor Energie Unie bekend gemaakt

De Europese Unie heeft het plan om een Energie Unie op te richten gelanceerd. De Energie Unie, die de energiemarkten in 28 lidstaten samenvoegt, zou kunnen leiden tot een besparing van 40 miljard euro per jaar. Hierdoor zullen particuliere, bedrijven en overheden op termijn veel minder geld kwijt zijn aan energie. Tot nu tot hebben alle 28 lidstaten allemaal een eigen energiebeleid, het samenvoegen van deze energiemarkten is volgens vicepresident Maros Sefcovic één van de meest ambitieuze energieplannen van de afgelopen 50 jaar.

Verplichte energielabel

Een andere ontwikkeling die veel stof doet opwaaien, is het verplicht stellen van het energielabel bij het verkopen of verhuren van een woning. Ondanks de invoering van deze nieuwe wet zijn er een hoop tegenstanders. Zo zou het onbetrouwbaar en oplichterij zijn. Veel huisbezitters zouden bewust negatiever worden ingeschat dan de werkelijkheid.