Hypotheekrenteaftrek

maart 14, 2015 0 Door Joyce Bouwman

De aflossing van een hypotheek bestaat uit een bruto en netto bedrag. Het bruto bedrag wordt door de hypotheekverstrekker van uw rekening afgeschreven. Middels de hypotheekrenteaftrek krijgt u echter weer een deel terug. U kunt zelf bepalen of u deze hypotheekrenteaftrek per maand laat uitbetalen of per jaar. Kiest u voor een maandbetaling, dan is dit een direct voordeel met betrekking tot uw maandlasten. Stel dat u bruto 800 betaalt, dan betaalt u netto 600 euro ongeveer. Kiest u ervoor om de hypotheekrenteaftrek per jaar te laten uitbetalen, dan zijn uw maandlasten hoger. Het voordeel van deze tweede optie is wel dat u in één klap een flink geldbedrag krijgt. Het bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. De hoogte is afhankelijk van uw hypotheekbedrag.

Hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd
Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek langzaam afgebouwd. De maximale aftrek bedroeg eerst 52%, maar nu wordt de aftrek elk jaar met 0,5% verminderd. In een tijdsbestek van 28 jaar zal de aftrek teruggebracht worden naar 38%. Mensen die een koopwoning hebben en in het hoogste belastingtarief vallen krijgen direct te maken met deze maatregel. Om deze mensen te compenseren is de belastingschijf voor het hoogste segment verlaagd, deze ligt nu op 49%.

Uw maandlasten
Als u op zoek bent naar een hypotheek, dan zal de hypotheekverstrekker altijd laten zien wat u bruto per maand kwijt bent en hoeveel u terug krijgt via de hypotheekrenteaftrek. Zo kunt u exact zien wat het netto bedrag is dat u moet gaan betalen. Via de Belastingdienst kunt u regelen of u de hypotheekrenteaftrek elke maand wilt ontvangen, of dat u liever voor een jaarbetaling kiest.

Passende hypotheek
Wij wensen u veel succes bij het vinden van een passende hypotheek voor de woning die u wilt kopen. Het is verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Deze kan onafhankelijk advies opstellen, zo krijgt u een duidelijk beeld van de mogelijkheden die er zijn.