Hypotheek berekenen

maart 14, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Door middel van hypotheek berekenen kunt u achterhalen wat uw maximale hypotheekbedrag is. Als u een huis wilt kopen moet u namelijk wel weten hoeveel u maximaal kunt lenen. Het maximale leenbedrag wordt berekend aan de hand van enkele persoonlijke gegevens. Vooral uw salaris is daarbij van groot belang. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het inkomen van uw eventuele partner, uw eventuele schulden en eventueel eigen geld.

Zelf berekenen
U kunt een globale inschatting maken van uw maximale leenbedrag. Een hypotheek berekenen kunt u namelijk zelf, als u tenminste weet wat uw bruto jaarsalaris is. Het bruto jaarsalaris vermenigvuldigt u met 4,5. Wij willen dit graag toelichten met een voorbeeld. Als u 20.000 euro verdient per jaar, dan kunt u ongeveer 90.000 euro lenen. Heeft u een partner met hetzelfde inkomen, dan kunt u 180.000 euro lenen samen. Stel dat u ook nog 50.000 euro aan eigen geld heeft, dan mag u dit bedrag erbij op tellen. In totaal komt u dan op 230.000 euro. Let op, dit is wel een indicatie. Het exacte leenbedrag kan afwijken, omdat onder andere de rente ook bepalend is voor het maximale leenbedrag. De hoogte van de rente veranderd voortdurend namelijk.

Een nauwkeurige berekening
Om een nauwkeurige berekening te krijgen zult u contact moeten opnemen met een bank of geldverstrekker. U kunt ervoor kiezen om rechtstreeks zaken te doen met een bank, bijvoorbeeld de Rabobank. Tijdens het gesprek dat u krijgt is het belangrijk om gegevens over uw inkomen mee te nemen. De bank kan vervolgens een nauwkeurige berekening maken die gebaseerd is op de meest actuele rente. U ziet dan precies hoeveel u maximaal kunt lenen. De kans is groot dat dit bedrag ongeveer gelijk zal zijn aan het zelfberekende bedrag.

De Hypotheker
U heeft vast weleens van de Hypotheker gehoord. De Hypotheker is een zogenaamde hypotheekspecialist. U kunt namelijk ook kiezen voor de tweede optie, een advies van een hypotheekspecialist. In dat geval hoeft u zelf niet rechtstreeks contact op te nemen met banken, de hypotheekspecialist gaat voor u op zoek naar het meest gunstigste aanbod qua hypotheken. In eerste instantie zal er een inventarisatie plaatsvinden. Neem uw inkomensgegevens mee en bedenk alvast wat voor soort hypotheek u wilt hebben. Wilt u dat het maandelijkse aflossingsbedrag elke maand gelijk blijft gedurende de hele looptijd, wilt u een dalende lasten, of mogen de lasten gedurende de looptijd stijgen? Na de inventarisatie zal de hypotheekspecialist nagaan welke hypotheken in aanmerking komen. Er wordt een advies uitgebracht, maar uiteindelijk bent u diegene die bepaalt welke hypotheek het gaat worden.

Op zoek naar uw droomhuis
Als u eenmaal weet hoeveel uw maximale hypotheek bedraagt kunt u op zoek naar uw droomhuis. Uw hypotheek berekenen is één ding, maar een passende woning vinden kan best ingewikkeld zijn. Bepaal uw wensen en eisen en ga op zoek naar een huis dat hieraan voldoet. Een aantal sites kunnen u goed helpen in uw zoektocht, kijkt u bijvoorbeeld maar eens op Funda.nl. Op deze website kunt u eenvoudig zoeken en duizenden woningen bekijken. Alvast heel veel succes toegewenst bij het vinden van een passend droomhuis!