Hypotheek aanvragen

maart 12, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Wilt u een hypotheek aanvragen? Voordat u daadwerkelijk een hypotheek afsluit doorloopt u een traject waarin u beslissingen neemt over een aantal belangrijke zaken. Het begint natuurlijk allemaal met een oriëntatie. Wat voor woning wilt u precies kopen en wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden qua hypotheek.

Maximale hypotheek
De geldverstrekker kan nagaan wat uw maximale hypotheek is. Dit is het bedrag dat u maximaal kunt gaan lenen. De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van uw inkomensgegevens, de inkomensgegevens van uw eventuele partner en eigen geld. Het is eigenlijk heel simpel om te berekenen hoeveel u ongeveer kunt lenen. Hiervoor vermenigvuldigd u het jaarsalaris van u en uw partner met 4,5. Het eigen geld dat u wilt inleggen telt u hierbij op. Stel dat u samen 40.000 euro verdient per jaar, dan komt u dus op 180.000 euro. Stel dat u 20.000 euro wilt inleggen, dan kunt u zo’n 200.000 euro lenen. Dit is een indicatie, in werkelijkheid zal het hypotheekbedrag hoger of lager uitvallen. Dit is onder andere afhankelijk van de actuele rente. Neem contact op met één of meerdere geldverstrekkers zodat er een vrijblijvende berekening gemaakt kan worden op basis van uw persoonlijke financiële situatie.
De woning
Als u inzicht heeft in uw maximale leenbedrag kunt u op zoek gaan naar een passende woning. U heeft uiteraard meer mogelijkheden als u 200.000 euro kunt lenen in plaats van 125.000 bijvoorbeeld. Let er wel op dat er altijd nog kosten bij komen als u besluit een woning te kopen. Een woning met een vraagprijs van 200.000 euro een hogere hypotheek vereisen. Voor het gemak kunt u zo’n 10% extra rekenen, in dit geval 220.000 euro.
Offertes van hypotheekverstrekkers
Zodra u uw droomhuis heeft gevonden kunt u een bod uitbrengen. Als dit wordt geaccepteerd zult u een offerte moeten aanvragen bij de geldverstrekker. U kunt ervoor kiezen om dit bij één geldverstrekker te doen, maar het is verstandiger om meerdere offertes aan te vragen. Het voordeel hiervan is dat u kunt vergelijken en op die manier bepalen welke hypotheekverstrekker het beste aanbod heeft.
Offerte accepteren
Als u de beste offerte heeft gevonden kunt u deze gaan accepteren. De bank moet daarna nog wel goedkeuring voor de aanvraag geven. Deze periode kan enkele weken duren. Als de offerte wordt goedgekeurd kunt alvast aan de slag gaan met de verhuizing!
Alles zelf doen
Het aanvragen van offertes kunt u zelf doen, maar u kunt er ook voor kiezen om het uit te besteden. Zo kunt u bijvoorbeeld naar de Hypotheker gaan. Dit scheelt een hoop werk, want zij regelen een flink aantal zaken voor u. U betaalt wel zogenaamde bemiddelingskosten als u besluit een tussenpersoon in te schakelen. De kosten kunt u meefinancieren in uw hypotheek, u hoeft ze dus niet in één keer te betalen. Wij wensen u veel succes bij het doorlopen van het volledige traject. Alvast veel woongenot toegewenst in uw nieuwe woning!