Hoe stop jij het snelst met roken?

Hoe stop jij het snelst met roken?

februari 6, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Dat roken slecht voor je is, is algemeen bekend. Maar als je eenmaal bent begonnen, kan het stoppen nog een aardige klus zijn. Stop vandaag nog met de excuusjes over dat er net een stressvolle periode is, of dat het je toch niet lukt of dat je gezondheid toch niet meer vooruit gaat, want dat zijn allemaal smoesjes die ook nog eens onwaar zijn! Wij geven je wat tips over stoppen met roken.

E-smokers

Hetgeen dat naast nicotine vooral verslavend is aan roken, is de handeling. Als je even niks te doen hebt, steek je een sigaretje op, omdat je dan iets met je handen te doen hebt. Maar wat nou als je eerst een kleine stap maakt door over te stappen op een minder schadelijke vorm van roken? Uit onderzoek blijkt dat het overstappen op een E-smoker (elektrische sigaret) kan helpen bij het stoppen met roken. In Engeland zijn ruim 18.000 rokers onderzocht, die een overstap maakte naar een e-sigaret. Hieruit bleek dat het overstappen naar deze vorm van roken, de kans om te stoppen tot wel 60% vergroot! De e-sigaretten zijn een stuk minder schadelijk, omdat ze werken met waterdamp. Daarnaast kun je er ook verschillende smaakjes mee roken als je dat zou willen.

Stel niet uit

Ik stop volgende maand wel, dan maak ik eerst deze sigaretten op”. FOUT! Zet vooral geen datum aan je stoppen met roken. Als je bedenkt dat je wilt stoppen, moet je het gelijk dat moment en diezelfde dag nog doen. Nu is je gevoel dat je wilt stoppen en op een adere datum denk je er misschien weer heel anders over. Gooi gelijk je sigaretten weg (of geef ze aan een andere roker als je het anders zonde vindt) en stop direct!

Stel je vrienden op de hoogte

Net zoals bij het volgen van een dieet, is het goed om je vrienden op te hoogte te stellen. Zo kunnen ze rekening met je houden en misschien ook wat minder roken als jij er bij bent en je stoppen als je er wel een wilt opsteken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je ze gaat verbieden om te roken waar je bij bent, maar wat extra steun kan net die motivatie zijn die je op een dag nodig hebt.

Maak een lijst met afleidingen

Komt de hunkering naar een sigaret opzetten? Dan moet je snel iets anders te doen hebben. Maak een lijst voor jezelf waarin je mogelijkheden zet van wat te doen bij zin in een sigaret. Ga bijvoorbeeld pinda’s eten die je eerst moet pellen. Zo blijven je handen en hoofd bezig met iets anders waar concentratie voor nodig is. Of maak een wandeling. Een andere goede motivatie is om elke keer dat je een sigaret wilt, dit bij te houden in de vorm van geld. Op die manier blijf je optellen hoeveel je wel niet bespaard. Als je dit bedrag na een maand of zelfs week ziet, kun je weer extra motivatie krijgen.