Hoe duurzaam geld sparen?

Hoe duurzaam geld sparen?

oktober 17, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Een alternatieve manier van geld sparen is: duurzaam sparen. Indien u niet alleen een hoog rentepercentage wilt, maar ook nog eens op een verantwoorde manier wilt sparen, dan is het zogenaamde duurzaam sparen aan te raden. In tegenstelling tot de meest gangbare spaarrekeningen wordt uw spaargeld bij deze manier van sparen alleen belegd in duurzame bedrijven en duurzame projecten. Deze projecten hebben het beste voor met de mens, de natuur en het milieu. Er zijn steeds meer financiële instellingen die een duurzame spaarrekening aanbieden, en voor de rente hoeft u het ook niet te laten, omdat deze boven het gemiddelde ligt. Gevolg hiervan is, dat er sinds 2005 een enorme groei in het aantal geopende duurzame spaarrekeningen zit. Dit mede dankzij de groeiende aandacht voor bijvoorbeeld ons klimaat, de mensenrechten en kinderarbeid in de diverse media.

Sparen met groencertificaten

Naast de duurzame spaarrekening, is er nog een manier om duurzaam te sparen: het duurzaam sparen door middel van groencertificaten. Het geld wat u via deze certificaten spaart, wordt ook alleen geïnvesteerd in groenprojecten die de goedkeuring van de Nederlandse overheid hebben. Nadeel van de certificaten is, dat het rentepercentage minder hoog ligt dan bij het ‘normale’ duurzaam sparen, maar daar staat tegenover, dat de rente die u ontvangt onbeperkt belastingvrij is.

Verschillende manieren van sparen

Grofweg zijn de spaarrekeningen onder te verdelen in twee soorten:
• De ‘gewone’ spaarrekening. Bij deze rekening kunt u zoveel inleggen als u wilt, en wanneer u wilt. Daar tegenover staat, dat u het bedrag wat op de rekening bijeen gespaard is ook weer op elk gewenst moment boetevrij geheel of gedeeltelijk opnemen. Vrijheid blijheid dus. Het enige nadeel is, dat dit type spaarrekening een relatief laag rentepercentage biedt.
• De spaarrekening met een hoog rentepercentage. Bij dit type spaarrekening moet er periodiek een vast bedrag gespaard worden. Extra geld bijstorten is over het algemeen niet mogelijk, en het bedrag moet bovendien na de inleg een bepaalde periode op de rekening blijven staan. Wilt u toch eerder geld van de rekening opnemen, dan betaalt u een boeterente.
Welke spaarrekening voor u het meest geschikt is dient u uiteraard zelf te bepalen. Beide typen spaarrekeningen hebben immers hun voor- en nadelen. Ga naar Lening.org en vergelijk al uw geldzaken.