Goede begrafenisverzekering afsluiten?

oktober 23, 2016 0 Door Joyce Bouwman

begrafenisverzekering
Niemand ontkomt eraan, er komt een moment in ons leven dat we overlijden, vroeg of laat. Soms komt de dood plotseling, bijvoorbeeld door een ongeval of een hartstilstand. In andere gevallen kunnen we de dood min of meer zien aankomen, bijvoorbeeld bij een ziekte met dodelijke afloop. Als iemand overlijdt dan geeft dat veel verdriet voor de nabestaanden. Een periode van rouw breekt aan waarbij veel aan de overleden dierbare wordt gedacht. Maar eigenlijk moet er na iemands door in eerste instantie veel geregeld worden.

Begraven of cremeren?

Degene die overleden is moet namelijk begraven worden en dat zorgt voor een hoop geregel. Allereest moet natuurlijk de huisarts ingelicht worden die moet vaststellen of diegene ook echt overleden is. Vervolgens moet de uitvaartondermening worden gebeld om de begrafenis te regelen. In sommige gevallen heeft de overledene zelf te kennen gegeven of hij of zij begraven of gecremeerd wil worden. Als dat niet het geval is, zullen de nabestaanden daarover moeten een beslissing moeten nemen. Het voordeel van begraven is dat daarna het graf kan worden bezocht, aan de andere kant is het voordeel van cremeren weer dat de as kan worden bewaard en desgewenst thuis kan worden neergezet. Wat dat betreft is ieder mens weer anders en heeft ieder zo zijn voorkeuren. Een ander nadeel van begraven is dat er jaarlijkse kosten zijn, bijvoorbeeld de kosten van grafrecht, het recht op een plek op een begraafplaats voor een bepaalde tijd.

Kosten begrafenis of crematie

De kosten van een begrafenis lopen in de duizenden euro’s, zowel bij een begrafenis als bij cremeren. Een crematie is uiteindelijk wel goedkoper dan begraven, maar het blijft toch veel geld. Een goede begrafenisverzekering afsluiten is dan ook geen overbodige luxe, zo laat je je nabestaanden niet met onverwachts hoge kosten achter. Ook als je al een begrafenisverzekering hebt lopen is het verstandig om deze om de zoveel tijd eens te laten bekijken om te checken of de dekking nog goed is. Begrafenissen worden namelijk ieder jaar weer duurder en in veel gevallen is lang geleden een uitvaartverzekering afgesloten tegen een bepaalde premie die tussentijds niet is verhoogd. Het gevolg daarvan is dat we dan eigenlijk onderverzekerd zijn en dus niet uit de verzekering alle kosten van de begrafenis kunnen voldoen. Uw uitvaartverzekeraar kan voor u berekenen of het verstandig is om de premie van uw begrafenisverzekering te verhogen of niet. En natuurlijk hangt een en ander ook af van de wensen van degene die verzekerd is. Je kunt een begrafenis namelijk zo duur maken als je maar wilt.