Het eiwitdieet

Het eiwitdieet

augustus 25, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Het eiwitdieet is tegenwoordig een razend populair dieet waarmee je op een gezonde en comfortabele wijze af kunt vallen. Tijdens het dieet haal je je dagelijkse energie uit eiwitrijk voedsel en probeer je zo veel mogelijk de consumptie van koolhydraten en verzadigde vetten te vermijden. Bij het eiwitdieet wordt er met name gericht op eiwitten van hoge kwaliteit, dit zijn bijvoorbeeld kip, magere vis, mager vlees, ei, kwark, yoghurt en eventueel aanvullen met voedingssupplementen.

voedingssupplementen

Wanneer je wat minder eet is het belangrijk om er wel voor te zorgen dat je voldoende voeding binnen krijgt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van eiwitshakes, vitamine pillen en andere hulpstoffen.

Het geheim achter het eiwit dieet

Het geheim achter het succes van eiwitdieet is eigenlijk vrij simpel en bestaat uit 3 factoren.

1. Door de inname van koolhydraten te beperken zorg je ervoor dat je bloedsuiker niet onnodig schommelt. Het schommelen van je bloedsuikerspiegel zorgt namelijk voor een grote hoeveelheid glucose wat er weer voor zorgt dat het lichaam vet gaat opslaan.

2. Eiwitten zorgen voor spierbehoud, dit zorgt ervoor dat tijdens het eiwitdieet geen spierverlies optreedt. Je spiermassa behouden of zelfs verhogen zorgt ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en dus ook meer kcal verbrand op een dag. Zeker wanneer je te weinig eet zal je spieren te weinig voeding krijgen waardoor je spiermassa afbreekt.

3. Eiwitten bevatten de minste calorieën per gram maar zijn lastig af te breken door het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën binnen krijgt maar dat je wel een verzadigd gevoel hebt.

Het eiwitdieet is een dieet waarmee je goed kan afvallen zonder dat dit ten koste gaat van je spiermassa. Wat het dieet populair maakt is de combinatie van het verzadigde gevoel en toch snel af kunnen vallen. In tegenstelling tot andere diëten heb je bij het eiwitdieet minder snel last van honger. En wanneer je honger hebt wil je lichaam vaak snelle suikers binnen krijgen. Snelle suikers zorgen ervoor dat je hersenen weer

Wat te eten bij het eiwitdieet

Zoals eerder aangegeven wordt er gericht op eiwitrijk voedsel van hoge kwaliteit. Een aantal concrete voedingsbronnen hiervan zijn:
Vis: Zalm, tonijn, makreel, forel, sardines, haring en tong
Vlees: Kip, kalkoen, biefstuk
Zuivel: Magere kwark, magere yoghurt, magere melk
Groente: Sojabonen, linzen, spliterwten, witte en bruine bonen, tuinbonen en pinda’s
Noten: Amandelen, hazelnoten, havermout en quino

Wat te vermijden bij het eiwitdieet
Verzadigde vetten
Granen
Suikers