Afscheid nemen op een moderne manier?

Afscheid nemen op een moderne manier?

augustus 29, 2016 0 Door Joyce Bouwman

De meest ingrijpende gebeurtenis in het leven van de mens is, naast zijn eigen dood natuurlijk, het verliezen van een dierbare. Een partner, kind of vriend verliezen kan een trauma opleveren voor de rest van iemands leven, maar het kan ook bevrijdend werken als degene die is overleden een lang ziekbed heeft gehad en veel heeft moeten lijden. In andere gevallen, als iemand bijvoorbeeld heel oud is geworden, zou je kunnen zeggen dat het iemands tijd is om heen te gaan. In dat laatste geval, als iemand overlijdt door hoge leeftijd, kunnen mensen er in het algemeen meer vrede mee hebben dan gevallen waarbij iemand een dierbare verliest die nog jong was, bijvoorbeeld door een noodlottig ongeval. Maar het verdriet, het gemis, is er bijna altijd als er iemand in je directe omgeving overlijdt die je dierbaar was.

Begrafenis vroeger en nu

Vroeger was men veel conservatiever op het gebied van begrafenissen dan in onze moderne tijd. Vroeger was iedereen keurig ingetogen gekleed, het liefst helemaal in het zwart. Tegenwoordig kan het zelfs een laatste wens zijn van degene die overleden is, dat iedereen in vrolijke kleuren, dus ook gewoon in het wit, naar de begrafenis komt. Daar staat tegenwoordig niemand meer raar van te kijken. Vroeger werd er echt klassieke begrafenismuziek gedraaid, bijvoorbeeld een psalm. In de meeste gevallen kon men toen niet eens zelf de muziek draaien die men wilde, je moest dan kiezen uit de muziek die door de pastoor of begrafenisonderneming werd uitgezocht. Tegenwoordig wordt er bij een moderne begrafenis vooral muziek afgespeeld tijdens de begrafenisdienst die echt hoorde bij de persoon die overleden is.

Moderne design urnen

Ook bij een crematie is er veel veranderd ten opzichte van vroeger. Vroeger bijvoorbeeld was er amper keuze uit urnen waar je de as van de overleden dierbare in wilde bewaren. Dat is tegenwoordig wel anders. Er zijn nu bijvoorbeeld hele mooie urnen van glas te krijgen, ontworpen door moderne kunstenaars. Er zijn u zelfs hele crematoriums speciaal voor dieren gekomen. Je kunt dan afscheid nemen van je overleden hond of kat in alle rust, iets wat ik persoonlijk zeer kan waarderen. En ook voor huisdieren zijn er tegenwoordig dan ook prachtige urnen en gedenkobjecten te krijgen, en waarom niet? Voor veel mensen zijn huisdieren van onschatbare waarde en houden ze enorm veel van hun geliefde huisdier. Het kan dan heel goed zijn voor de rouwverwerking als de overleden hond of kat dan na de crematie in een mooie urn op de schoorsteen kan worden gezet.