Gouden sieraden van 24 karaats?

augustus 25, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Als je bekend bent met de Amerikaanse televisieserie Gold Rush op Discovery Channel, weet je dat goud zoeken hard werken is. De de personages in de serie zijn euforisch als ze een gouden ‘nugget’ vinden ter grote van een handpalm. Dit soort vondsten komen voor, maar zijn zeker schaars te noemen. Goud in pure vorm is 24 karaats (k) en geel van kleur. Tenzij je een goudklomp om je nek hebt hangen, is een gouden sieraad van 24 k niet mogelijk te vervaardigen. Puur goud is te te zacht. Dit betekent dat er andere metaal soorten worden verwerkt in het goud om een sieraad te maken. Denk hierbij aan zilver, koper, brons, platinum of aluminium. Deze toevoegingen bepalen de kleur van een sieraad. Je hebt bijv. wit goud, paars, rose, blauw of groen. Naast deze kleuren zijn er vele andere varianten. De kleur van het sieraad vertelt dus wat over de samenstelling van metaal soorten.

Zuiverheid van goud

Als 24 karaats honderd procent goud is, dan bestaat 18 k uit 75 procent zuiver goud. Deze samenstelling maakt het sieraad meer betaalbaar en stukken sterker dan 24 k. De overige 25 procent bestaat uit andere metaal soorten, zoals bovenstaande beschreven. Je zou denken dat 18 k duurder is dan een 14 k gouden sieraad. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De prijs is afhankelijk van de samenstelling. Zilver is duurder dan brons, en platinum is duurder dan zilver. Deze verhouding kan een een sieraad van een lagere waarde meer doen kosten.

Gecertificeerd juwelen in Nederland

Als je een gouden sieraad wilt kopen in Nederland, zijn de meest voorkomende karaats sieraden 14, 18 en 22 ( in mindere mate). Je hoort regelmatig dat je in andere landen, waaronder Zuid Europa, gouden sieraden voor hele lage prijs kunt kopen. Onderzoek laat zien dat de prijzen ook lager zijn. Nadeel hierbij is wel, dat het goud minder puur is. Waar normaal gesproken zilver wordt toegevoegd aan het goud, gebruiken sommige landen zink. Dit geeft dus een vertekend beeld. Het kan dus betekenen dat je denkt een 18 karaats ketting te bezitten, terwijl dit in werkelijkheid maar 8 karaats is.Om misverstanden te voorkomen is Nederland een van de weinige landen dat keuringsplicht heeft. Elke Nederlands sieraad staat geregistreerd en komt met een waarde certificaat. Hierdoor weet je zeker dat je bij een Nederlandse juwelier vertrouwd sieraden kunt kopen. In het sieraad staat de letter ‘K’ van karaats gegraveerd.