Tips voor het kopen van een racefiets

Tips voor het kopen van een racefiets

augustus 31, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Nederland is een fietsland bij uitstek. Als het weer het toelaat dan springen we veel liever op de fiets dan dat we de auto pakken. Veel gezonder en veel leuker natuurlijk. Niet alleen fietsen we graag naar het werk, maar ook in de vrije tijd wordt veel gefietst. Gebieden als de Veluwe en de Peel lenen zich uitstekend voor een heerlijk tochtje op de fiets. Voor wielrennen hebben we in ons land ook volop routes. Zo kunnen we racefietsen op lange vlakke wegen langs het water en kunnen de klimmers hun hart ophalen in Limburg. Het zijn weliswaar geen bergen, maar de Cauberg in Valkenburg is al een flinke dobber voor vele wielrenliefhebbers die niet zomaar even beklommen wordt. Voor deze categorie een aantal tips bij de aanschaf van een eerst racefiets.

Hoeveel geld besteden?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van je eerste racefiets is hoeveel je er voor over hebt. Ben je het type racefietser dat graag zo een paar keer per jaar een tochtje gaat maken of wil je het meteen serieus aanpakken en ga je bij wijze van spreken in de zomermaanden elke week een paar keer de weg op. De prijzen van racefietsen lopen erg uiteen. Zo heb je voor rond de 350 euro al een redelijke racefiets, maar wil je een beetje kwaliteit dan zijn de startmodellen al over de 1000 euro. Daarbij komen nog toegevoegd allerlei accessoires als helmen, schoeisel, kleding en aanpassingen voor de fiets. Deze hoeven niet meteen gekocht te worden en kunnen ook stap voor stap bijgekocht worden uiteraard. Helmen wel, deze zijn verplicht en veiligheid is belangrijk.

Welke maat?

Een beetje racefiets is dus al gauw een flinke investering en deze wil je meteen goed doen. Belangrijk is dan om goed te kijken naar de maat van de fiets. Met de juiste maat fiets is het veel comfortabeler rijden en loop je geen vervelende blessures op. De meeste speciaalzaken kunnen je helpen bij het meten en het maken van de keuze voor de juiste fiets. Dit is in de meeste gevallen gratis. Mocht er een kleine vergoeding gevraagd worden, bedenk dan goed dat je er later baat bij zult hebben.

Carbon of metaal?

Van welk materiaal de fiets is zul je terug zien komen in de prijs. Het populaire lichtgewicht carbon is meestal wel wat duurder. Dit is het meest geschikt voor de renners tot ongeveer 80 kilogram. Mensen die zwaarder wegen kunnen beter aluminium of staal nemen als materiaal. Wordt er weinig in de bergen gefietst dan kan gerust gekozen worden voor metaal. Alleen de stuurvork van carbon nemen kan ook. Dit scheelt gewicht en zorgt voor minder trilling aan het stuur.