Een ander soort koppijn: spanningshoofdpijn

januari 26, 2015 0 Door MMichael

Een soort koppijn is spanningshoofdpijn. De klemmende en drukkende pijn kan enkele minuten tot meerdere dagen bestaan. Spanningshoofdpijn doet zich voor in twee types. Er is episodische spanningshoofdpijn waarbij men minder dan vijftien dagen per maand koppijn heeft. Chronische spanningshoofdpijn doet zich meer dan vijftien dagen per maand voor.

Waar is het aan te herkennen?
Waar de pijn exact gevoeld wordt is voor iedereen verschillend. Eén van de meest optredende typen koppijn is spanningshoofdpijn. Stress is meestal de oorzaak van spanningshoofdpijn. De koppijn kan door verscheidene situaties uitgelokt worden. De spieren van de nek, het hoofd en de schouders worden dan voor een te lange periode te veel aangespannen. Verschillende factoren uit de omgeving kunnen bijvoorbeeld factoren zijn.

Bij spanningshoofdpijn ervaart degene een klemmende of kloppende hoofdpijn op één of meer plekken van het hoofd. Meestal is de pijn de hele tijd actief. De vorm van koppijn gaat dikwijls niet zoals bij migraine gepaard met overgeven of misselijk zijn. De pijn kan worden afgezwakt door pijnstillers zoals Ibuprofen. Degene die last heeft kan ook kiezen voor preventief behandelen dat bijvoorbeeld bestaat uit het toedienen van het antidepressivum amitriptyline. Een preventieve behandeling houdt 3 tot 6 maand aan. Eveneens kan de patiënt naar een manuele therapeut worden doorverwezen. Het ontspannen van de schouder en nek en het minder gespannen worden van de wervels in de nek is dan het gevolg.