Denk na over je huisstijl

Denk na over je huisstijl

januari 13, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Een veel besproken onderwerp in de communicatiebranche: de huisstijl. De huisstijl is een herkenningspunt van je organisatie. Een huisstijl heeft vele onderdelen, maar er zijn er een paar die het belangrijkst/herkenbaarst zijn.Met een goede huisstijl zorg je dat mensen jouw gewenste imago en identiteit ook daadwerkelijk zien.

Je naam en logo

De naam van je bedrijf is uiteraard een die belangrijk is.Het vertelt wie jij bent en wat jouw identiteit is. Je wilt duidelijk iets zeggen over jezelf, maar tegelijkertijd wil je ook origineel zijn omdat je jezelf wilt onderscheiden van je concurrenten. Als je een supermarkt ‘Supermarkt’ noemt, is heel duidelijk wat je identiteit is. Maar je kunt jezelf beter onderscheiden door er bijvoorbeeld ‘Biologische Supermarkt Kees’ van de maken. Niet alleen de naam zelf is belangrijk, maar ook de manier waarop deze is geschreven. Welk lettertype hoort bij jouw bedrijf? Scheef en sierlijk laat een traditionele indruk achter. Terwijl je ook een moderne schreefloze letter kunt gebruiken. Beeld wordt beter onthouden dan een naam. Zorg daarom voor een logo of beeldmerk in je bedrijfsnaam.

De kleur van je organisatie

Alleen een naam hebben is niet voldoende. Door middel van kleur kan je een sfeer oproepen. Er zijn vele onderzoeken gedaan over welke emotie of welk gevoel wij krijgen bij bepaalde kleuren. Het is belangrijk om dit mee te nemen. Je wilt natuurlijk niet dat een kinderopvang wordt geassocieerd met gevaar! Een andere manier van kleuren doorvoeren is om een vorm van iets herkenbaar te maken. Een goed voorbeeld zijn producten in de supermarkt. Een light-variant van een product, heeft vaak ook een lichtere kleur, zodat dit gelijk herkenbaar is als een magere variant. Hieronder nog de gevoelens die mensen krijgen bij bepaalde kleuren.

  • Zwart: somber, triest, stijlvol.
  • Grijs: sober, neutraal, rustig, technisch.
  • Wit: rein, vreugde, zuiver, open.
  • Rood: agressief, warm, gevaar, vurig.
  • Oranje: opwekkend, feestelijk.
  • Geel: feestelijk, zonnig, dynamisch.
  • Blauw: koel, rustig, open, vrij.
  • Groen: verfrissend, veilig, rust, natuur.

Het doorvoeren van je huisstijl

Als je alle huisstijlelementen hebt uitgewerkt, wordt dit vaak vastgelegd in een handboek. Als andere dan jouw huisstijl willen gebruiken voor commerciële doeleindes (met toestemming natuurlijk) kunnen ze precies zien welke elementen ze moeten gebruiken. Maar niet alleen in uitgaande communicatie is huisstijl belangrijk. Ook intern is het essentieel om dit door te voeren. Zo kun je de kleuren van je vloercoating erop aanpassen, alle pennen en notitieblokjes op de zaak met logo en kleuren voorzien. De hele indeling van het bedrijf geeft ook een visitekaartje af. Herkenning is belangrijk als je groot op de markt wilt worden.