De meest effectieve manieren om te brainstormen

januari 5, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Brainstormen wordt door veel werkgevers gezien als dé manier om goede beslissingen te maken en met nieuwe ideeën te komen. Echter, wordt door veel bedrijven deze methode niet op de juiste (of meest effectieve) manier uitgevoerd. Dit zorgt er voor dat veel goede ideeën verloren gaan en niet het maximale uit het potentieel wordt gehaald. In dit artikel leg ik uit hoe jij het beste kan brainstormen en wél het beste uit jezelf en jouw werknemers of collega’s kan halen bij het vergaderen.

Niet allemaal tegelijk

 

De fout die zeer vaak wordt gemaakt bij brainstormen, is dat mensen met z’n allen bij elkaar gaan zitten. Dit is funest voor het creativiteitsgehalte van de brainstorm sessie. Er zijn namelijk veel mensen die niks durven te zeggen als er een hoop mensen in één kamer zitten. En uit onderzoek blijkt juist dat de beste ideeën komen van mensen die niet veel zeggen in het dagelijks leven. Dit komt omdat deze introverte mensen meer over dingen nadenken en dus gewend zijn op creatieve connecties te leggen. De mensen die juist erg luidruchtig zijn, denken vaak vrij weinig na voor dat een idee de wereld in wordt geslingerd. Ideeën van deze mensen zullen dan ook de overhand hebben bij een traditionele brainstorm sessie.

Een goede oplossing voor dit probleem is het individueel komen op ideeën. Dit is te realiseren door mensen apart te laten zitten. Als mensen eenmaal apart zitten, laat je ze zo snel mogelijk minimaal 20 ideeën opschrijven. Deze ideeën worden dan later besproken.

Ideeën van de baas

Ook is het vrij moeilijk om met traditionele brainstorm sessies tegen sommige ideeën in te gaan. Als er een idee van de baas komt, blijkt het voor velen erg moeilijk om te melden dat dit misschien geen goed idee is. De bekende Ja-knikkers zullen dit zeker niet doen, en de introverte mensen al helemaal niet! Die zijn veel te bang dat er negatieve reacties komen op hun mening. Een oplossing hiervoor is om ideeën anoniem in te leveren. Na het inleveren van alle ideeën worden deze één voor één gezamenlijk besproken.

Met deze tips voor brainstormen worden de effecten van mensen die niet hun ideeën durven uit te spreken, en van mensen die hun mening over andermans ideeën niet durven uit te spreken, weg genomen. Zo zullen de ideeën sneller komen en beter behandeld worden. Zo gaat er geen enkel goed idee meer verloren gaan. Veel succes!