Welke verzekeringen zijn nodig als student?

Welke verzekeringen zijn nodig als student?

december 20, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Zodra je gaat studeren zet je een bepalende stap in je leven, een stap naar je toekomst. Wanneer je dan ook nog eens het huis uitgaat, krijg je te maken met verzekeringen. Als student is het namelijk noodzakelijk om een klein aantal verzekeringen te nemen, die zorgen dat je verzekerd bent van vergoeding voor hoge kosten die je maakt. Door middel van dit artikel gaan we het onderwerp studentenverzekering nader toelichten.

Studentenzorgverzekering

De overheid heeft de zorgverzekering voor alle mensen verplicht, ook al betreft het dan de basisverzekering. Ook als je studeert is het handig om verzekerd te zijn tegen de hoge kosten voor zorg, zoals opname in het ziekenhuis en de kosten van een tandarts. Speciaal voor studenten is een eigen zorgverzekering bedacht, namelijk de studentenzorgverzekering, waarbij de kosten voor premies lager uitvallen dan bij de algemene vorm. Je kunt hier kiezen voor de basisverzekering, maar ook voor uitbreidingen kiezen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan er wild aan toegaan in het studentenleven en schade kan een gevolg zijn. Wanneer de schade echter heel groot is zijn de kosten meestal niet eenvoudig op te brengen en kun je ook een financiƫle nasleep verwachten. Om ervoor te zorgen dat je zelf niet voor die kosten hoeft op te draaien kun je het beste de aansprakelijkheidsverzekering nemen. Deze verzekering tegen aansprakelijkheid dekt de kosten die voortkomen van schade die door jou toedracht is ontstaan, zolang er maar geen opzet in het spel is.

Inboedelverzekering

Zodra je op kamers gaat wonen vallen je bezittingen niet meer onder de inboedelverzekering van je ouders of verzorgers. Nu ben je zelf namelijk verantwoordelijk voor wat er onder je inboedel valt en dus ook voor schade aan spullen of verlies ervan. De inboedelverzekering vergoedt de waarde die uitgekeerd moet worden wanneer de inventaris ontvreemd wordt of beschadigd raakt. Bijvoorbeeld als je huis moeten worden ontruimd, dan kan er weleens iets gebeuren. De waarde van je inboedel wordt door een taxateur bepaald en afhankelijk daarvan wordt een maandelijkse premie overeengekomen.

Rechtsbijstandsverzekering

Zodra je, om wat voor reden dan ook, met een rechtszaak te maken krijgt lopen de kosten veelal hoog op, of je nu wel of niet verantwoordelijk bent. Onbedoeld en ongewild kun je als student ook te maken krijgen met een rechtszaak of een ingewikkeld juridisch geschil, bijvoorbeeld met je opleiding, je huisbaas of je werkgever. De rechtsbijstandverzekering kan een uitkomst zijn, want met deze vorm van verzekeren mag je rekenen op juridische hulp. De rechtsbijstandsverzekering kan ook geld uitkeren, waarmee je zelf gaat zoeken naar een advocaat.

Optionele verzekeringen

Los van de reguliere verzekeringen zijn er nog tal van optionele vormen waarbij je kunt overwegen ze wel of niet af te sluiten. Een voorbeeld daarvan is de reisverzekering, die handig is wanner je veel reist en weinig risico wil lopen met betrekking tot medische kosten in het buitenland het onderbreken van de reis of verloren bagage. Je kunt als student ook nog kiezen voor een motorrijtuigenverzekering of een autoverzekering als je zelf in het bezit bent van een auto of motor. Naast al die vormen zijn tevens de uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering handige vormen van verzekeringen.

Verzekeren

In het artikel hebben we je een duidelijk beeld proberen te geven van de verzekeringen die je als student kunt afsluiten. Het is zeker niet nodig om elke verzekering af te sluiten. De kosten die erbij komen kijken worden erg hoog want maandelijks zul je aan premies moeten betalen aan de bank of verzekeraar. We hopen dat dit artikel je verder kan helpen bij het zoeken van een goede en passende verzekering. Voor een echt advies raden we je aan om te praten met deskundigen binnen je opleiding of een financieel expert.