De effecten van kunst

De effecten van kunst

november 5, 2015 0 Door Joyce Bouwman

De effecten van kunst

Er zijn verschillende vormen van kunst en word in het algemeen verstaan als het product van creatieve menselijke uitingen onder meer: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie.
Kunst kan worden waargenomen en gecreëerd. De kunst als die we vandaag kennen met bedoeling en betekenis is onstaan in de tijd van de rennaissance. Kunst kan geinterpreteerd worden door de waarnemer met bepaalde herrineringen of emoties die de waarnemer krijgt van het kunst object. De kunsternaar zelf maakt kunst als een individuele expressie en uiting van wat binnen zit naar buiten toe. In het begin voor de rennaissance werd kunst voornamelijk gebruikt om beeld te geven aan religeuze symbolen en vertellingen. In de periode van de rennaisance was kunst iets exclusief en werd het vooral aangeschaft door de elite en mensen van ‘’ hogere’’ families. Tegenwoordig is kunst op veel plekken te bezichtigen en kunnen gemidelde huishoudens het veroorloven om het in huis te hebben. Voorbeelden van kunst in huis kun je hier bekijken.

Kunst op de werkvloer

Kunst is niet alleen om bekeken te worden in bijvoorbeeld een museum maar kan ook thuis geplaatst worden of zelfs op de werkvloer. Het is zelfs zo dat kunst op de werkvloer een positief effect kan hebben. Recent onderzoek toont dat de creativiteit van werknemers word gestimuleerd als er kunst op het kantoor aanwezig is. De psycholoog dr. Aric Sigman heeft onderzocht dat kunst invloed heeft op de sfeer in de werkomgeving. Het is niet eens zozeer belangrijk wat voor kunst er nou daadwerkelijk hangt. Tijdens het onderzoek werden de emotionele reacties vanm de respondenten met betrekking tot enkele populaire schilderijen in kaart gebracht.

some_text

Kunst of verschillende soort beelden geven je bedrijfs omgeving ook een soort van eigen identiteit en vormgeving. Daarbij is er natuurlijk ook de vrijheid van de werknemer die zijn kantoor zou mogen inrichten hoe hij of zij dat wilt. Dit zal de werknemers tevredenheid en gevoel beinvloeden. Het is bekend dat bepaalde vormen of kleuren gevoelens en gedachtes beinvloed van mensen. Grote bedrijven en multinationals richten veel aandacht naar hun brand image en logo door middel van marketing. Een voorbeeld hiervan is hoe Macdonnald zijn kleuren heeft veranderd naar het groen om het zo meer natuur vriendelijk te laten overkomen. Voor de meeste werkgevers zal dit mischien even wennen zijn maar het is wel een punt om naar te kijken als je het maximale uit je werknemers wilt halen.