Dakisolatie aanbrengen

oktober 18, 2015 0 Door Egbert

Op het gebied van dakisolatie aanbrengen zijn er veel mogelijkheden. Elk huis is natuurlijk weer anders en dakisolatie kan op verschillende manieren aangebracht worden. Daarom is het verstandig om goed onderzoek te doen naar welke opties er zijn voordat u een bedrijf inhuurt of aan de slag gaat.

Dakisolatie voor plat dak
Een plat dak kan aan de binnen- en buitenkant geïsoleerd worden. Bij een plat dak wordt vaker gekozen voor isolatie aan de buitenkant. Isolatie aan de binnenkant zorgt er namelijk vaak voor dat de buitentemperatuur wordt aangenomen, ook wel koud-dakconstructie genoemd. Daarnaast kan het vocht van binnen nergens naar toe en blijft het in de dakconstructie zitten.

Warm-dakconstructie
Isolatie aan de buitenkant, ook wel warm-dakconstructie genoemd, neemt de binnentemperatuur aan. Isolatie aan de buitenkant zorgt wel voor een verhoging van het dak, waarvoor vaak een vergunning moet worden aangevraagd. Ook is het verstandig om dit te overleggen met uw buren in het geval van rijtjeshuizen of twee-onder-één kap. Daarnaast is het van belang dat de afwatering wordt aangepast, zodat er geen stilstaand water kan vormen op het dak, wat uiteindelijk kan gaan lekken.

Dakisolatie voor scheef dak
Bij een scheef dak wordt meestal gekozen voor isolatie aan de binnenkant. Hier kiest men er vaak voor om dit zelf te doen. Dit is zeker mogelijk, zolang er rekening gehouden wordt met verschillende aspecten. Dakisolatie aan de binnenkant zorgt namelijk voor een verhoogd risico op vochtproblemen. Het voorkomen hiervan is niet erg moeilijk, als het goed wordt uitgevoerd.

Zelf doen of inhuren?
Naast dat er verschillende manieren zijn om dakisolatie aan te brengen, zijn er ook vele verschillende soorten isolatiemateriaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is van belang dat u kijkt naar welk materiaal het beste past in uw situatie en naar welke uw voorkeur gaat.
U kunt ervoor kiezen om uw dakisolatie zelf aan te brengen. Zorg er dan voor dat u goed ingelicht bent en weet wat u doet. Natuurlijk kunt u er altijd voor kiezen om een bedrijf in te huren, dit scheelt u vaak tijd en moeite. Daarnaast weet u zeker dat het goed wordt gedaan.